Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbetsskador risk vid datorarbete

Publicerad: 8 mars 2012, 05:00

Datorarbete kan skapa fysiska besvär.

Foto: Photos.com

En ny rapport bekräftar att dålig arbetsmiljö och datorarbete är orsaker som gör att arbetstagare löper ökad risk att få fysiska besvär.


– Många arbetstagare berörs av detta och förbättrad arbetsmiljö måste prioriteras, säger Christer Edling, ordförande i projektgruppen för rapporten Arbetets betydelse för uppkomst av besvär och sjukdomar. Nacken och övre rörelseapparaten.

Rapporten ges ut av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU. Projektgruppen har gått igenom ett stort antal studier som ger vetenskapligt stöd för att arbete med datormus, tunga lyft eller arbetsmiljö med felaktigt ställda krav kan öka risken för fysiska besvär i nacke, axlar och armar. Studierna är dock av skiftande kvalitet och för många symtom saknas ännu evidensbaserat underlag.

– Vår uppfattning är att det finns flera områden där man måste gå vidare med bättre, mer genomtänkta studier för att klargöra sambandet mellan besvär och arbetssituationer, säger Christer Edling.

Uppgifterna i rapporten kommer att ha betydelse för förebyggande arbetsmiljöarbete och för rättssäkerheten vid bedömning av arbetsskador.

I Sverige är ungefär hälften av alla anmälda arbetsskador muskelrelaterade och dessa skador medför stora samhällskostnader på grund av bland annat sjukskrivningar. SBU har på förslag från Försäkringskassan och AFA Försäkring genomfört en systematisk litteraturöversikt av det vetenskapliga sambandet mellan faktorer i arbetsmiljön och uppkomsten av besvär och sjukdomar i rörelseapparaten.  Rapporten är den första delrapporten i en serie om arbetets betydelse för ohälsa.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev