onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arbetstidssmäll väntar i Skåne

Publicerad: 5 april 2012, 04:00

Upp till sex timmar mer kan skånska sjuksköterskor få jobba varje vecka. Det blir följden av Region Skånes byte av personal­system.


Vårdförbundets heltidsanställda medlemmar i Region Skåne kan i dag jobba nedåt 32 timmar i veckan, om de jobbar både dag och natt. När alla verksamheter inom regionen ska börja använda sig av ett nytt personalsystem kommer de lokala arbetstidsmodellerna att sägas upp. Det innebär att en hel­tids­anställ­ning motsvarar 38,25 timmar i veckan.

Vårdförbundet Skåne tror att ökningen av antalet arbetstimmar kan få farliga konsekvenser för skift­arbetare. Anställda behöver tid till återhämtning och till att ställa om sitt dygn från natt till dag. Annars hamnar de i en sorts ständig jetlag, säger lokalförbundets ordförande Mats Runsten.
– Vi ser att bristen på återhämtning är något som sliter på våra medlemmar. Och vem vill bli vårdad av någon som är fullständigt utmattad?

Enligt Mats Runsten arbetar många av Vårdförbundet Skånes cirka 8 500 medlemmar i dag enligt en rotationsmodell. Av dessa kommer många att få jobba mer, tror han. Men någon exakt siffra för hur många kan varken han eller Marie Halvardsson, chefsförhandlare på Region Skåne, ge. Hon håller på att gå igenom regionens samtliga 100 lokala arbetstidsavtal för att få en bild av det.

– Om du jobbar 32 timmar i dag är det klart att det här kommer att påverka dig som enskild person, men det är fortfarande med en god marginal sett till gällande arbets­tids­regler, säger Marie Halvardsson.

Bakgrunden till bytet av personalsystem är att Region Skåne vill ha enhetliga administrativa rutiner. Det kostar att programmera in varje lokalt avtal och underhålla dem i systemet. Pengarna kan i stället läggas på exempelvis hälso- och sjukvården, uppger Marie Halvards­son.

– Även om den enskilda upplever en försämring kan det bli positivt för kollektivet att sjuk­sköterske­närvaron utökas med fler timmar, säger hon.

Om lönen påverkas av att vårdpersonal får gå upp i arbetstid kan inte Marie Halvardsson svara på. Det beror på vad som står i de lokala avtalen.

– Det kommer inte vara så att alla som har en heltidstjänst kommer att jobba exakt 38,25 timmar. Vi kan komma att erbjuda dem som jobbar obekväma tider, till exempel under nätter, en tidsbonus, alltså att de får jobba färre timmar i stället för att få en högre lön, säger hon.

Mats Runsten tycker att regel­verket är omodernt och efterfrågar en ändring.

– Ingen levande människa klarar av att arbeta 38,25 timmar i veckan om det är blandat dag och natt. Vi vill ha en modern skrivelse som tar hänsyn till dem som jobbar enligt en rotationsmodell.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev