Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Årets sommarläge det tuffaste på länge

Publicerad: 28 maj 2014, 12:00

Rekrytering av nyexade sjuksköterskor redan i februari är ett av Västra Götalandsregionens sätt att försöka klara sommarens bemanning, enligt personaldirektör Karin Odhnoff.

Foto: Henrik Brunnsgård/Bildbyrån

Personalsituationen inför sommaren är tuffare än på många år. Till och med bemannings­företag har svårt att rekrytera.


En rundringning till personaldirektörer vittnar om stora svårigheter att få ihop det på många håll. Mest akut är bristen på sjuksköterskor och barnmorskor. I lokaltidningar larmar anställda om sin oro.

I Västra Götalandsregionen anlitar man bemanningsföretag för både sjuksköterskor och läkare.

– Men även bemanningsföretagen har svårt att leverera i år så vi tittar på en mängd olika lösningar, säger Karin Odhnoff, personaldirektör i Västra Götalandsregionen.

Läget för förlossningar är skört, säger hon, något som man försöker trygga genom regionalt samarbete. Med extra resurser till vården har nyutexaminerade sjuksköterskor i år kunnat anställas redan i februari och gått ett fördjupat introduktionsprogram.

– Så i år är de bättre rustade och förberedda för sommaren, säger Karin Odhnoff.

De fördjupade introduktions­programmen för sjuksköterskor har varit lyckade framför allt på Sahlgrenska och testas nu även för undersköterskor.

För ambulanssjukvården i Västra Götaland ser läget bättre ut än förra året. I stället för fem ambulanser drar regionen bara ned med en i sommar, och ett samarbete med försvaret fortsätter. Sju–åtta militärer anställs som ambulanssjukvårdare.

– Det är soldater som har erfarenhet av att köra ambulans, bland annat i Afghanistan.

Region Skåne ligger back med 130 sjuksköterskor men läget växlar vecka för vecka, berättar Anita Andersson, chef för enheten för kompetensförsörjning i regionen. Även där känner man av att bemanningsföretagen har svårt att rekrytera.

– Vi drar förstås ned på den planerade vården och räknar med att ha lika många vårdplatser som förra sommaren. Som det ser ut i dag får personalen den semester den vill ha, det är vårt mål, säger hon.

Landstinget i Värmland planerar många extraordinära åtgärder. Bland annat erbjuds den som tar semester utanför sommarmånaderna 8 000 kronor per vecka och ingångslönerna för nyexade sjuksköterskor har höjts. Ambulanspersonalen vid några stationer har fått hela dygn under sommaren trots att de i kollektivavtalet från i höstas har rätt till delade, enligt Annica Lidén, ­HR-chef i Landstinget i Värmland.

– Vi har även diskuterat att lägga tre semesterperioder, maj, juni eller juli. Jag tror inte att det blir så men det är ett system vi inte talat om att använda på flera år. Läget är svårare i år, säger hon.

Personal har rekryterats från bemanningsföretag, bland annat norska Orange med ungerska, baltiska och polska sjuksköterskor som lärt sig svenska innan de kommer hit. Det prövades tidigare i år och fungerade, enligt Annica Lidén, men landstinget höjde inför den nya upphandlingen kravet på sjuksköterskornas språknivå.

Enligt Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, är läget dystert även i Stockholm.

– Vi är förtvivlade över hur det ser ut i Stockholm i år, det som skiljer mot tidigare är att även arbetsgivaren säger att det är problem.

Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholm, bekräftar att rekryteringen varit svårare i år, framför allt av barnmorskor och sjuksköterskor inom akutsjukvården:

– Vi märker att nya medarbetare bestämmer sig senare och senare.

Relaterat material

20 ambulanssjuksköterskor sa upp sig

Satsning för att öka vårdpersonalens löner

Nej till barnmorskor kostar 20 miljoner

Fler läkare efter akutlarm

Vården behöver anställa en kvarts miljon

Facket befarar att det är toppen på ett isberg

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev