Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Årets vinnare av Sjukvårdens IT-pris korades på Vårdgalan

Publicerad: 9 december 2009, 21:05

Årets vinnare av Sjukvårdens IT-pris korades på Vårdgalan

Foto: Foto: Stefan Nilsson

Innovativt, funktionellt, genomtänkt. Lovorden haglade när vinnarna av Sjukvårdens IT-pris 2009 korades. Finalen avgjordes vid Vårdgalan i Stockholm på onsdagskvällen, den 9 december.


Representanter från sammanlagt tio finalistprojekt var på plats för att kämpa om första pris i fem olika kategorier. Den totala prissumman i årets tävling var 105 000 kronor.

Första pris i kategorin Nationella vårdstöd gick till en nationell tjänst för video- och distansmöten som drivs av Sjukvårdsrådgivningen SVR i samarbete med TDC och Compodium International. Juryn för Sjukvårdens IT-pris anser att tjänsten är funktionell och med stor verksamhetsnytta. I sin motivering lyfter juryn även fram miljövinsterna med resfria möten.

Tävlingsklassen Vårdnära lösningar vanns av ett IT-stöd för automatisk överföring av journaldata till nationella diabetesregistret. Bakom tjänsten står Landstinget Kronoberg. Ett utmärkt exempel på en genomtänkt och praktisk IT-lösning som leder till ökad patientsäkerhet och bättre kvalitetsuppföljning, konstaterar juryn i sin motivering.

I kategorin Digitala patienttjänster gick första pris till OmVård, en sajt som fokuserar på att ge patienter information om vårdgivare, medicinska resultat och väntetider. Sajten har utvecklats av Sanocore i samarbete med Svenskt Näringsliv. En genomarbetad och efterfrågad sajt, tycker juryn, där informationen presenteras på ett lättillgängligt sätt.

Tävlingens fjärde kategori, Medicintekniska lösningar, vanns av Milou som är ett IT-stöd för övervakning av förlossningar. Systemet är utvecklat av Medexa Diagnostisk Service i Limhamn, Malmö. Juryn motiverar sitt val med att Milo är en stabil och säker lösning som innebär stor praktisk nytta, ökad säkerhet och frigör resurser till patientnära arbete.

De fyra vinnarna belönades med 25 000 kronor vardera i utbildningsstipendier, samt diplom och blommor.

Specialkategorin Årets idé vanns av Curruculum Pato, en CV-generator som ska hjälpa patienter att återberätta sin sjukdomshistoria för ny vårdpersonal. Bakom lösningen står Health Solution. En finurlig applikation, tycker IT-juryn, som bedömer att lösningen har förutsättningar att bli både kostnadseffektiv och tidsbesparande. Ett hederspris på 5 000 kronor blev belöningen

De övriga finalisterna i tävlingen var, utan inbördes rangordning: LMK-portalen, Hur utnyttja datajournalen i vårdens hälsofrämjande och förebyggande arbete, Medicininstruktioner.se, PS Young Support och NP Young Coaching.

I årets tävling deltog totalt 32 bidrag. Finalen ägde rum i samband med konferensen Vårdgalan, som arrangeras av Dagens Medicin och Computer Sweden. Tävlingen Sjukvårdens IT-pris instiftades av Dagens Medicin 1998. Sedan några år tillbaka arrangeras den i samarbete med Computer Sweden. Årets tävling stöttas av Vinnova, KK-stiftelsen, Vårdalstiftelsen, Tieto och Läkemedelsindustriföreningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev