Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Årets visslare köpte vårdplats åt patient

Publicerad: 4 september 2014, 05:51

Årets visslare jobbar på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Läkarna Peter Bergh och Anders Danemo köpte vårdplats till en patient som blivit kvar för länge på avdelningen.


Peter Bergh och Anders Danemo får Sjukhusläkarnas pris Årets visslare 2014 med motiveringen: ”För att de hade modet att gå emot den egna budgetstyrningen och i stället se till helheten. Mot alla regler och utan pengar i avdelningens budget skickade de sin patient till den neurorehabilitering han behövde för att kunna gå igen”.

Patienten hade fått en ryggoperation och neurorehabilitering var nödvändig för att han skulle lära sig att gå igen. Men fem veckor senare låg patienten kvar på vårdavdelningen. Det saknades plats inom landstingets rehabilitering.

Avdelningens chefer beslutade sig då för att reagera på bristerna i vårdkedjan och köpte en plats på en privat klinik åt sin patient. De gick även ut i medierna för att berätta om beslutet för att väcka debatt kring nedskärningar i vården.

– De är chefer som ser till helheten i en alltför slimmad sjukvård, sade Karin Båtelson, Sjukhusläkarnas ordförande i ett pressmeddelande.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev