torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ärftliga faktorer ökar risk för tidig stroke

Publicerad: 23 september 2005, 08:17

Ärftlighet tycks ha stor betydelse för så kallad kryptogen stroke, det vill säga hjärninfarkt där orsaken är okänd, hos patienter som är yngre än 70 år. Det rapporterade svenska forskare på konferensen Nordic Stroke 2005 i Göteborg den 22 september.


Forskargruppen som leds av professorerna Christina Jern och Christian Blomstrand, Sahlgrenska akademin i Göteborg, har utfört en studie med 600 personer i Västra Götalandsregionen. De hade alla drabbats av stroke före 70 års ålder.

Stroke orsakas vanligen av storkärlssjukdom eller åderförkalkning i halskärlen, av småkärlssjukdom i hjärnans kärl, eller av kardiell emboli, blodpropp från hjärtat. I studien undersöks hypotesen att riskfaktorer i arv och miljö skiljer sig åt för olika typer av stroke.

Hos 30 procent av patienterna kunde forskarna inte hitta någon säker bakomliggande orsak till stroken, trots omfattande utredning. I studien visas att ärftlighet för stroke har stor betydelse för just den här patientgruppen, med så kallad kryptogen stroke.

Forskarna fortsätter nu att kartlägga vilka gener som är inblandade. I oktobernumret av tidskriften Stroke kommer de att presentera resultat som visar ett samband med gener som har betydelse för kroppens blodproppslösande förmåga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev