Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Årsbesked upprör många sparare - Salus Ansvar Liv har tagit 72 066 kronor från Drago Grabavacs sparkapital

Publicerad: 21 April 2004, 14:24

Nu har tusentals läkare och sjuksköterskor fått sina årsbesked från Salus Ansvar Liv. En del är djupt besvikna. - Det här är rena stölden, säger allmänläkaren Drago Grabavac, som förlorat över 70 000 kronor.


Vid årsskiftet tog bolaget  Salus  Ansvar Liv tillbaka 500 miljoner kronor från sina pensionssparare. Det betyder att både de som redan är pensionärer och de som sparar till en framtida pension fick sitt sparkapital reducerat med upp till 10 procent. Bolaget gjorde återtaget för att få ordning på den egna ekonomin.

Nu har samtliga pensionssparare fått sina årliga värdebesked. En del är mycket besvikna, och flera har hört av sig till Dagens Medicin. En av dem är 65-årige Drago Grabavac, allmänläkare vid Husläkarmottagningen Gottsunda, som sparat i  Salus  Ansvar Liv sedan 1980-talet.

- Det kan inte vara lagligt att göra så här! Vi som är drabbade borde samla oss och fundera över en gemensam aktion mot bolaget. Ensam tycker jag risken med en stämning är för stor, säger han.

Det som framför allt väckt Drago Grabavacs vrede är hur  Salus  Ansvar Liv har räknat fram återtaget - alltså det belopp som bolaget tagit från varje enskild sparare. Det ska enligt bolaget vara högst 10 procent av den insparade summan, och inte beröra det garanterade kapitalet. Med garanterat kapital avses de pengar som har betalats in samt en viss garanterad återbäring. Återtaget ska hämtas endast från det överskjutande beloppet, som utgörs av en högre återbäring än den garanterade.

72 000 kronor försvann över en natt
Men så har bolaget inte gjort, enligt Drago Grabavac. I hans fall är den totala insparade summan 730 000 kronor. Av den är runt 425 000 kronor garantibelopp. Den 10-procentiga reduktionen har räknats fram ur hela beloppet, vilket betyder att Drago Grabavac sparkapital minskat med 72 066 kronor sedan årsskiftet.

- När de tar 10 procent av hela beloppet tar de ju 10 procent av både det överskjutande beloppet och det garanterade beloppet. Detta trots att de har sagt att garantibeloppet inte ska röras, säger Drago Grabavac.

Jonas Burvall, informationschef på  Salus  Ansvar Liv, säger att det är en felaktig tolkning.

- Det handlar om ett återtag på upp till 10 procent av det totala beloppet, men det får aldrig bli så stort att man rör det garanterade beloppet, säger han.

Drago Grabavac tycker att  Salus  Ansvar Liv har lämnat en felaktig beskrivning av hur återtaget ska gå till.

- Jag har låtit en jurist titta på detta. Och bolaget har inte gjort vad de har sagt att de ska göra, säger Drago Grabavac.

Kan vara brott mot skattelagen
Jonas Burvall medger brister i informationen.
- Tyvärr är det inte helt lätt att förklara det här. Just när vi genomförde det här åtgärdsprogrammet hade vi en omfattande och tydlig information. Men om några har missförstått den hade den kunnat vara bättre, säger han.

Enligt Mats Sjögren, försäkringsexpert på Konsumenternas försäkringsbyrå, är det inte säkert att bolagets agerande är lagligt. Den eventuella lagstridigheten gäller dock en annan aspekt än den som gjort Drago Grabavac så besviken.

- Vissa hävdar att det inte är lagligt att göra en sänkning av utbetalningarna under de fem första åren. Här är rättsläget minst sagt oklart, säger Mats Sjögren.

För dessa pensionssparare skulle bolagets agerande kunna vara ett brott mot inkomstskattelagen.

- Det enda sättet att verkligen ta reda på det är genom en domstolsprövning, säger Mats Sjögren.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev