Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arsvmassa avslöjad hos kliande parasit

Publicerad: 12 januari 2007, 08:46

Arsvmassa avslöjad hos kliande parasit

Efter fyra års arbete har forskare lyckats kartlägga parasiten Trichomonas vaginalis arvsmassa. Nu finns hopp om ny behandling och diagnostik av en könssjukdom som drabbar 170 miljoner människor varje år.

Ämnen i artikeln:

parasiter

Den internationella forskargruppen, som leds av Jane Carlton, New York University School of Medicine, presenterar kartläggningen av den kliande parasitens DNA i den senaste utgåvan av tidskriften Science.

Till forskarnas överraskning var genomet enormt, tio gånger större än forskarna räknat med, och större än genomen hos alla andra parasiter som hittills har kartlagts.

Forskarna har identifierat 26 000 gener, vilket är jämförbart med människans arvsmassa. Dessutom kan Trichomonas ha ytterligare 34 000 gener i sin arvsmassa.

Trichomonas vaginalis ger mest symtom hos kvinnor, och orsakar klåda, flytningar och smärta. Infektionen kan öka risken för att smittas av hiv och gravida som infekteras har en ökad risk att få för tidigt födda eller underviktiga barn.

I dag finns få läkemedel mot parasiten, men nu har forskarna upptäckt flera gener och proteiner som kan bli lämpliga måltavlor för läkemedel. Exempelvis bildar Trichomonas ett peptidas, ett protein som liknar ett enzym som bildas av hiv, och som hiv-mediciner biter på. Forskarna har också för första gången identifierat de proteiner som parasiten använder för att förstöra cellerna i vaginans slemhinna.

Enligt forskarna är Trichomonas-infektion en underdiagnostiserad sjukdom. Men kartläggningen av arvsmassan kan förbättra diagnostiken. Parasitens DNA innehåller nämligen stora mängder av repeterade DNA-sekvenser som kan spåras med diagnostiska test.                     Science, 2007; 315: 207-212

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev