måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Artificiell intelligens ska hjälpa Capios läkare ge rätt vård

Publicerad: 4 september 2017, 10:34

Daniel Olsson, vice vd på Capio Närsjukvård.

Under hösten ska patienter kunna besvara ett digitalt frågeformulär när de kontaktar Capios vårdcentraler. De är kopplade till en avancerad anamnesmotor med 100 000 dynamiska frågor.

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhus

Projektet inleds i Skåne i september och det digitala verktyget introduceras sedan successivt under hösten. Målet är att plattformen ska bli tillgänglig för Capios 750 000 listade patienter.

Dessutom ska alla Capios vårdcentraler, med start senare i höst, öppna för digitala vårdbesök, online.

– Besöken blir knutna till en vårdcentral med hela den infrastruktur och kompetens som finns där. Det dynamiska frågeformuläret om patientens sjukdomshistoria ligger till grund även vid dessa besök, som sker via en chatt, säger Daniel Olsson, vice vd på Capio Närsjukvård.

I ett försök med formuläret, som gjorts under vintern och våren, skickade vårdcentraler ut länkar manuellt med frågor till patienterna. Nu erbjuds patienterna i stället att själva söka vård via formuläret, som nås dygnet runt på mottagningens hemsida. De får där identifiera sig med bank-id. Första pilot under våren med denna nya lösning var Capio Hälsocentral Gävle.

Vilka frågor patienterna får beror på hur de svarar. Anamnesmotorn bedömer vilka frågor vad som är relevanta.

Svaren skickas sedan till vårdcentralen som prioriterar till rätt vårdnivå. Informationen används även anonymiserat för att utveckla ett mer omfattande beslutsstöd som med hjälp av artificiell intelligens ska bistå till vid diagnossättning och triagering.

Företaget Doctrin AB, som står bakom verktyget har tillsammans med Capio, Kungliga Tekniska Högskolan, samt Lunds universitet fått anslag från Vinnova för det arbetet.

– Om ett par år ska vi förhoppningsvis ha detta artificiella beslutsstöd klart, säger Daniel Olsson. Han poängterar att AI inte ska ersätta läkarens beslut utan vara just ett stöd inför bedömning och åtgärd.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev