Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arvoden för möten orsakade debatt

Publicerad: 9 december 2011, 15:14

Läkarförbundets fullmäktige i Täby.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

En kollektiv inkomstförsäkring kommer att tecknas för Läkarförbundets medlemmar och medlemsavgiften kommer att höjas nästa år, beslutade fullmäktige på fredagen.


– Äntligen, utbrast Sara Banegas, ledamot i Stockholms läkarförening, i talarstolen strax innan förslaget antogs av fullmäktige.

Frågan om hur ersättningen till centralstyrelsens medlemmar ska förenklas och bli mer rättvis väckte desto mer debatt. Det var den föreslagna schablonmässiga ersättningen som ifrågasattes. Mötesarvodet förslås tas bort och styrelsens medlemmar föreslås i stället få fasta årliga arvoden. Sylfs Emma Spak såg en fara i att fackligt aktiva riskerar att gå back ekonomiskt jämfört med om de fått ut sin heltidslön. En schablon kan påverka särskilt dem som inte bor i Stockholmsområdet negativt.

– Jag får prioritera vilken verksamhet jag ska vara med i för att jag inte har råd, sa hon.

Hennes minimikrav är att fackligt aktiva åtminstone ska kunna uppnå kostnadsneutralitet.

Erik Dahlman, från Mellersta Skånes läkarförening, var inne på samma linje och ansåg att det är en bra princip att fackligt aktiva varken ska förlora eller tjäna pengar på sitt engagemang.

Redan under diskussionen yrkade flera i talarstolen på att ärendet skulle återremitteras. Elisabet Rimeika, ordförande i ersättningskommittén och ordförande i Värmlands läkarförening, var sist ut att tala om förslaget.

– Jag vill poängtera att det här inte är ett förslag där vi säger att det är så här det ska vara. Vi har varit väldigt medvetna om att det här inte är perfekt, sa hon innan fullmäktige beslutade sig för att återremittera ärendet.

Därefter spikade Läkarförbundets fullmäktige nästa års budget. Det innebär bland att fullt betalande medlemmar får betala 249 kronor i månaden, en höjning med 12 kronor per månad.

Sista punkten för årets fullmäktige var att välja ledamöter till centralstyrelsen. Heidi Stensmyren blev omvald till första vice ordförande. Sedan fick de sju nominerade ledamöter som var på plats presentera sig.

Valberedningen hade nominerat 6seledamotskandidater. Ytterligare en, Staffan Henriksson från Privatläkarföreningen, nominerades av övriga delföreningar.

Efter en omröstning stod det klart att styrelsen får tre nya ledamöter:

■ Thomas Brännström, specialist i klinisk patologi och professor, verksam vid Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet
■ Adina Welander, AT-läkare och doktorand på Karolinska universitetssjukhuset  
■ Staffan Henriksson från Privatläkarföreningen.

Lars Nevander tackade skämtsamt för sig med orden: "Förnyelse är bra, men ibland är erfarenhet ännu bättre".

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev