Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

ASA bästa alternativet efter övergående syrebrist i hjärnan

Publicerad: 29 mars 2005, 11:18

Acetylsalicylsyra är säkrare - och lika effektivt - som warfarin för att förhindra hjärninfarkt hos patienter med TIA, övergående syrebrist i hjärnan, enligt en studie i det senaste numret av New England Journal of Medicine.


Det går lika bra med acetylsalicylsyra.   Åtminstone för att förhindra hjärninfarkt hos patienter som drabbats av transitorisk ischemisk attack, TIA. Det vill säga då en delvis blockerad artär i hjärnan orsakar en övergående syrebrist, som inte ger några bestående men.  Att ge dessa patienter acetylsalicylsyra, ASA, är lika effektivt - men säkrare - än det blodproppshämmande läkemedlet warfarin.

Det visar en randomiserad, placebokontrollerad studie av 569 patienter som presenteras i New England Journal of Medicine.

Alla patienter hade nyligen drabbats av TIA och hade minst en 50-procentig blockering av en större hjärnartär.   Som behandling fick de antingen warfarin eller 1 300 mg acetylsalicylsyra. Under uppföljningstiden, som i genomsnitt varade i 1,8 år, drabbades lika många, 22 procent, av antingen hjärninfarkt, hjärnblödning eller död på grund av en annan blodkärlsrelaterad sjukdom - oavsett om patienterna fick warfarin eller acetylsalicylsyra.

Men antalet större blödningar och död oavsett orsak, var betydligt högre bland de patienter som fick warfarin. Bland dessa drabbades 8,3 procent av en större blödning, jämfört med 3,2 procent av dem som fick ASA. Motsvarande siffror för död oavsett orsak var 9,7 procent respektive 4,3 procent.

Enligt forskarna vid Emory University i Atlanta, USA, som står bakom undersökningen, visar studien tydligt att ASA är att föredra framför warfarin vid TIA. ASA är dessutom betydligt billigare och enklare att administrera än warfarin.

Däremot, skriver forskarna, finns det flera andra sjukdomar, som oregelbunden hjärtrytm eller blodproppar i lungor och ben, där patienter även fortsättningsvis bör medicinera med warfarin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev