Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Askan stoppade hjärtbyte

Publicerad: 20 April 2010, 12:12

Foto: CG Newhall

Helgens stopp i flygtrafiken gjorde att Skånes universitetssjukhus i Lund fick ställa in en planerad hjärttransplantation.


Sjukhuset måste få hjärtat inom två timmar från det att det tagits ur donatorns kropp för att transplantationen ska kunna genomföras.

– Eftersom det inte gick att få hit hjärtat inom den tiden blev vi tvungna att tacka nej. Det har nu gått till en annan patient, säger Carsten Lührs, verksamhetschef för thoraxkirurgin på Skånes universitetssjukhus, till Kvällsposten.

Fortsatta problem med aska i luften kan leda till att sjukhuset tvingas tacka nej till fler hjärtan.

Skånes universitetssjukhus geografiska placering är en av de saker som har tagits upp av dem som är upprörda över att Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge fråntas rätten att utföra hjärttransplantationer.

Efter helgens händelse förnyar moderaterna i Stockholms läns landsting kravet på att Rikssjukvårdsnämnden ska ompröva sitt beslut.

– Det är illa nog att enskilda patienter riskerar att inte få ett nytt hjärta i tid, lägg till att organ kan gå till spillo helt i onödan och vi får en helt ohållbar situation, säger finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m) i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Flygstopp kan orsaka dödsfall

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev