Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Astra Zeneca får vara med och styra läkarnas fortbildning

Publicerad: 21 Februari 2007, 05:47

I Sörmland har läkemedelsföretaget Astra Zeneca och landstinget ett nära samarbete. Företaget sitter med i den kommitté som utformar fortbildning för läkare. Ett vårdprogram för KOL-behandling är det första samarbetsprojektet.


Sedan i somras har Landstinget Sörmland och Astra Zeneca ett avtal om fortbildning och kompetensutveckling av läkare. Det innebär bland annat att Astra Zeneca har representanter i landstingets utbildningskommitté, som tar fram fortbildning för läkare. Kommitténs främsta uppgift är att se till att aktuella medicinska riktlinjer och rekommendationer snabbt kommer ut i vården.

Enligt avtalet ska landstinget och läkemedelsföretaget tillsammans komma överens om inom vilka ämnesområden fortbildningen ska ske och hur programmet för läkarnas utbildning ska utformas.

– Vi är helt öppna med samarbetet, säger landstingsdirektör Lars Andåker, som betonar att han tar de formella besluten.

Enligt honom ger samarbetet inga ekonomiska fördelar för landstinget, som exempelvis rabatter hos Astra Zeneca.

– Det handlar främst om att vi vill ha ett utbyte med en aktör som har andra erfarenheter än de vi har
i offentlig sektor, säger Lars Andåker.

Vill stödja Astra som arbetsgivare
Han medger dock att det också finns andra motiv till samarbetet.

– Vi vill stödja Astra Zeneca som är en stor arbetsgivare i Sörmland. Många inom vårt landsting pendlar till Södertälje sedan flera stora företag i Sörmland lagts ned. Vi hoppas på sikt också att samarbetet ger oss kliniska prövningar.

Landstinget har också tidigare haft avtal med Astra Zeneca. Men då har det enbart handlat om enskilda utbildningsinsatser. Nu omfattar samarbetet hela vårdprogram för olika diagnosgrupper.

Lars Andåker tycker att det är helt naturligt att landstinget och industrin har ett nära samarbete.

– Sjukvården och läkemedelsindustrin behöver varandra. Vi behöver satsa mer på nya innovativa läkemedel och industrin behöver oss, säger han.

Ett vårdprogram för KOL , kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som genomfördes i januari är ett första exempel på samarbetet. Nästa gemensamma projekt blir ett vårdprogram kring metabol kontroll.

Per Schyberg, key account director vid Astra Zeneca, har som arbete att hålla kontakt med läkemedelskommittéer och tjänstemän inom landstingen. Han är mycket nöjd med samarbetet med Sörmland.

– Samarbetet går inte att värdera ekonomiskt. Det innebär både goodwill för företaget och nya insikter i hur landstingen tänker och arbetar, säger han.

Det första avtalet i sitt slag
Rickard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif, tycker att samarbetet i Sörmland är intressant och visionärt och betonar att det är första gången i Sverige som man sluter ett sådant här avtal.

Han framhåller att det är så här han vill att läkemedelsindustrin ska arbeta.

– Vi vill att sjukvården ser oss som en kunskapsresurs, inte bara som företag som försöker kränga piller. Det här handlar inte om konkurrens enbart om produkter utan hur man kan möta sjukvårdens behov, säger Richard Bergström.

Läs även: Samarbetet ifrågasätts av Läkarförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev