Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Astra Zeneca investerar i Södertälje

Publicerad: 18 maj 2015, 08:51

Om fyra år ska en ny anläggning stå klar.


Astra Zeneca ska investera 285 miljoner dollar, cirka 2,3 miljarder kronor, i en ny fyllnings- och packningsanläggning i Gärtuna utanför Södertälje. Det meddelades i dag vid en presskonferens i Södertälje. Vid anläggningen ska biologiska läkemedel fyllas och packas, men också i viss mån tillverkas.

Enligt bolagets vd, Pascal Soriot, består Astra Zenecas forskningsportfölj i dag till ungefär hälften av biologiska läkemedel, och därför behövs denna satsning.

Investeringen kan innebära mellan 150 och 250 högkvalificerade jobb i Södertälje och om allt går enligt planerna kommer anläggningen att vara driftklar 2019.

– Det är verkligen jättekul att Astra Zeneca satsar i Sverige. För en sådan här anläggning krävs det kvalificerad arbetskraft, något som vi har i Sverige, säger Tuulikki Lindmark, ordförande för industrisektionen på Sveriges Farmaceuter till Dagens Medicin.

Tuulikki Lindmark påpekar att farmaceuter arbetar inom industrin inom många olika områden. Regulatorisk verksamhet och kvalitetssäkring är några exempel som kan passa för den nya anläggningen i Gärtuna.

– Den här satsningen kommer säkert att ge möjligheter till nya jobb för våra medlemmar och för oss är det bara positivt, säger Tuulikki Lindmark och fortsätter:

­ En sådan här stor verksamhet ger oftast också ringar på vattnet och ger arbete för olika sorters underleverantörer.

Ett exempel hon tar upp är att närheten till produktion av läkemedel för klinisk forskning också kan underlätta för den kliniska forskningen i Sverige.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev