Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Astra Zeneca och Löfven pratade forskning

Publicerad: 14 maj 2014, 14:07

Stefan Lövfen (S) argumenterade för en lagstiftning som tydliggör sjukvårdens ansvar för kliniska prövningar och Jan-Olof Jacke, vd för svenska Astra Zeneca, framhöll Mölndals roll för företaget under Lifescience-dagen.


– Vi vill gärna påstå att Astra Zeneca är viktigt för Sverige, men Sverige är också viktigt för Astra Zeneca, sade Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca i Sverige, när han talade på Dagens Medicins och Veckans Affärers Lifesciencedag som hölls på Hilton Slussen i Stockholm i dag, onsdag.

Temat för hans föreläsning var vad som gör Sverige intressant att investera i. Men Jan-Olof Jacke var förstås tvungen att kommentera situationen med Pfizer som hela 2014 har försökt köpa det svensk-brittiska läkemedelsföretaget och som de senaste veckorna intensifierat försöken och höjt buden.

– Vi har tagit en väldigt tydlig ställning, poängterade Jan-Olof Jacke och nämnde flera skäl till att Astra Zeneca bör fortsätta på egen hand.

Särskilt framhöll han företagets produktportfölj som han menar är mycket stark och som han anser är hotad vid ett samgående.

Han hymlade inte med att han har varit med och fattat beslut om att lägga ner verksamhet i Lund och Södertälje, men påtalade flera gånger betydelsen av forskningen i Mölndal. Två av tre av företagets strategiska terapiområden har sin bas där och det är inte en slump då det finns mycket forskningskompetens samlad i Mölndal.

Senare under Lifescienedagen talade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om vad han vill göra inom området. Han framhöll att han vill satsa på sjukvård, utbildning och forskning för att stärka sektorn. Och för att ändra trenden med allt färre kliniska prövningar anser han att det bör lagstiftas om sjukvårdens ansvar för dessa.

– Det ska helt enkelt vara en naturlig del i sjukvårdens uppdrag att också bidra vad gäller kliniska prövningar, sade han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev