Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Astra Zeneca tog bort känsliga uppgifter i internetlexikon

Publicerad: 17 augusti 2007, 11:53

En dator som tillhör Astra Zeneca har använts för att ta bort negativ information om ett av företagets läkemedel i internetlexikonet Wikipedia. Astra Zeneca ska nu utreda vem som ligger bakom ändringen.


Wikipedia är ett uppslagsverk på internet där vem som helst kan lägga till eller ta bort uppgifter. För att slippa oseriösa uppgiftslämnare har Wikipedia nu börjat använda ett program som kan spåra vem som gjort ändringar i materialet.
Det visade sig då att flera myndigheter och storföretag tagit bort ofördelaktig information, skriver Svenska Dagbladets nätupplaga.

Bland dem som redigerat information finns läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Information om att företagets läkemedel Seroquel kan öka risken för självmordstankar hos tonåringar togs bort via en dator som tillhör Astra Zenecas amerikanska del.
– Det här är något helt nytt för oss. Det handlar troligtvis om en enskild anställd som på eget bevåg gått in och ändrat uppgifterna, säger Staffan Ternby, informationsdirektör på Astra Zeneca till SvD.se.
Han uppger att företaget nu ska utreda saken och att personen som tagit bort uppgifterna kommer att få en varning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev