Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Astra Zenecas samarbete med Nobelstiftelsen ifrågasatt

Publicerad: 10 december 2008, 14:51

Nobelstiftelsens kopplingar till Astra Zeneca kan vara brottsliga. Nu funderar Riksenheten mot korruption på att inleda en förundersökning.


I dag, onsdag, delas årets Nobelpris ut vid en högtidlig ceremoni i Stockholms konserthus. Samtidigt ifrågasätts Nobelstiftelsens kopplingar till läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Som Dagens Medicin rapporterade redan för en månad sedan har Astra Zeneca nyligen gått in som sponsor för två företag som ingår i Nobelorganisationen. Sedan dess har Sveriges Radio avslöjat att Astra Zeneca kan gynnas ekonomiskt av att en av årets medicinpristagare är Harald zur Hausen, som upptäckte det humana papillomviruset, HPV. Astra Zeneca får royalties på försäljningen av båda de HPV-vaccin som finns på marknaden, Cervarix och Gardasil.

Sveriges Radio har även avslöjat att Bo Angelin, professor i klinisk metabolisk forskning vid Karolinska institutet, sitter med i både Astra Zenecas styrelse och Nobelkommittén som beslutade om pristagarna. Uppgifterna har fått Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption, att agera.

– Jag har gett statsåklagare Nils-Erik Schultz i uppdrag att informera sig närmare om de inslag som har förekommit i massmedier och därefter dra slutsats om det finns grund för en brottsutredning eller inte, säger han till Sveriges Radio.

De brottsrubriceringar som kan bli aktuella i sammanhanget är mutbrott och bestickning, enligt Christer van der Kwast.

Relaterat material

Nobelorganisationen samarbetar med Astra Zeneca

Nobelpriset delas av tre

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev