Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Asylsökande hälsoundersöks inte

Publicerad: 13 december 2011, 10:43

Foto: Photos.com

En majoritet av de asylsökande blir inte hälsoundersökta när de kommer till Sverige. Väntetiden kan vara över ett halvår.


Enligt lagen ska asylsökande erbjudas hälsoundersökning kostnadsfritt när de kommer till Sverige. Men Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterar det bara sker i fyra av tio fall, enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting.

Gertrud Nordin som arbetar på den flyktingmedicinska enheten i Boden menar att det är omöjligt att erbjuda alla undersökning inom tre veckor, som landstingets riktlinjer säger.

– Vi är ju faktiskt bara två personer och det är 800 boende, säger hon till Ekot.

Väntetiderna för underöskningar kan ibland överstiga sex månader, enligt Robert Jonzon, utredare vid Smittskyddsinstitutet. Han har kartlagt arbetet med hälsoundersökningar av asylsökande och tycker att vissa landsting lågprioriterar det.

– Det är alltså inte de asylsökandes obenägenhet eller ovilja att faktiskt genomgå en hälsoundersökning som är problemet. Problemet är att inbjudan inte når dem och att de inte får denna inbjudan i tid. Och det säger något om att det är systembrister i sammanhanget, säger han till Ekot.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev