Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

AT blir ofta mer jobb än lärande

Publicerad: 4 september 2018, 07:08

Gällivare har lyckats väl med handledningen och är tillsammans med Avesta årets bästa AT-orter. Här syns överläkare Ola Wulf tillsammans med AT-läkarna Anders Möller, Emma Husmark och patienten Alexander Pittja på Gällivare sjukhus.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Balansen mellan utbildning och ­produktion är fortfarande ett problem på många AT-orter. Det står klart när Sylf för artonde året i rad granskat kvalitén på allmäntjänstgöringen som alla läkare måste göra.


Ämnen i artikeln:

Gällivare sjukhus

En person sammanfattar sin upp­levelse som AT-läkare 2018 så här:

”Jag känner att vi utnyttjas som billig arbetskraft samt att man prioriterar att bemanna klinikerna hellre än att fokusera på vår utbildning”.

– Det är vanligt med utbildningar som inte blir av, det är vanligt att handledningar skippas till förmån för vårdproduktion, säger Jonas Ålebring, ­ord­förande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Han påpekar att alla läkare som gör AT alltid har rätt till det stöd som de upplever att de behöver för att klara uppgiften.

– Det är inga konstigheter i teorin, sedan vet jag att det inte alltid fungerar så på alla ställen, säger Jonas Ålebring.

Om knappt två år kan dock AT vara historia. Regeringen vill göra om läkarutbildningen och ersätta AT med en kortare bastjänstgöring kallad BT. Den nya sexåriga läkarutbildningen ska då leda fram till läkarlegitimation efter examen, i stället för efter AT som i dag.

Sylf välkomnar förändringen.

– Med en legitimationsgrundande utbildning behöver ingen vänta på legitimation, utan läkare ska få en sådan grundutbildning från universitetet att de har den kompetens som behövs för att vara ­legitimerad läkare, säger Jonas Ålebring.

Kan det bli kö till BT-platserna?

– Det ska inte finnas någon kö. Med BT blir ­regleringen något mer öppen, vilket gör att det enligt mig inte ska finnas brist på BT-platser, säger Jonas Ålebring.

Själv var han klar med sin AT i Kristianstad år 2013. Hans bästa tips till den som ska söka AT är att gå till sig själv och fundera på vad som är viktigt. Är det lönen? Eller är det att få gör AT på ett visst sjukhus? Eller är det kanske att få en plats så fort som möjligt? På en del ställen i landet kan väntetiden vara uppåt 1,5 år.

– För vissa är geografi och lön viktigt, för andra är det utbildningskvalité. Vissa satsar på en forskar­karriär, och söker då kanske en forskar-AT. Det finns också ledarskaps-AT om man känner att man vill bli chef framöver. Det handlar väldigt mycket om vem du är och vart du ser att du är på väg, säger Jonas Ålebring.

Relaterat material

Innebandy för alla är en del av Gällivares succérecept

Krav på separat bastjänstgöring

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Gällivare sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev