Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

AT i finländska Vasa blir möjligt nästa år

Publicerad: 8 september 2020, 12:19

Foto: Photos.com

Region Västerbotten erbjuder läkare som pratar finska att göra allmäntjänstgöring, AT, på centralsjukhuset i Vasa i Finland.


Ämnen i artikeln:

Region Västerbotten

– Det har varit ett ganska omfattande arbete att få detta på plats, säger Birgit Edman, AT-chef i Umeå, Region Västerbotten, till Läkartidningen.

Sjukhuset i Vasa har visat intresse för att ta emot svenska AT-läkare, samtidigt som läkarstudenter velat göra AT i Finland på grund av de långa väntetiderna i Sverige. Och nu är samarbetet klart.

Varje år kommer fyra AT-platser att erbjudas i Vasa sjukvårdsdistrikt, uppdelade på två omgångar. Rekryteringen börjar i oktober och i januari 2021 åker de första AT-läkarna österut.

Svenska är ett majoritetsspråk i Vasa, men ett krav för att få göra AT i Finland är att läkaren pratar både finska och svenska.

Sedan tidigare har Uppsala och Åland ett AT-samarbete.

– Det svåraste har varit att säkerställa att alla målen uppfylls. Där har vi haft god hjälp av Uppsala och kunnat ta del av deras dokumentation när vi skapat vårt samarbetsavtal, säger Birgit Edman till Läkartidningen.

När det gäller psykiatri och primärvård skiljer sig Finlands och Sveriges lagstiftning åt. Kurser kommer därför att skräddarsys åt läkarna som gör AT i Vasa för att samtliga mål ska uppnås.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Västerbotten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev