Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

AT-läkare positiva till att bli distriktsläkare

Publicerad: 5 april 2005, 13:03

Mer än varannan AT-läkare kan tänka sig en framtid som distriktsläkare. Det visar en enkätundersökning som presenteras på AT-stämman nästa vecka.


Inför årets AT-stämma har 561 AT-läkare svarat på ett antal frågor om sitt arbete och hur de ser på framtiden som läkare.   Av svaren framgår bland annat att många AT-läkare anser att de skulle behöva bättre fortbildning och handledning ute på klinikerna. På frågan om man har tvingats att handlägga patienter som man ännu inte har kompetens för svarar bara 4procent nej. 43 procent av AT-läkarna uppger att det bara har hänt någon gång. Men 52 procent svarar att de varje månad, eller varje vecka, hamnar i situationer de inte har fått tillräcklig fortbildning eller handledning för.  Varannan AT-läkare uppger att han eller hon också har begått medicinska misstag som hade kunnat undvikas genom bättre fortbildning och handledning.

Innebär mycket patientkontakt  Enkätundersökningen visar att intresset för att specialisera sig inom allmänmedicin är stort. Det pratas ofta om att det är svårt att få unga läkare att välja jobbet som distriktsläkare. Men drygt varannan AT-läkare, 55 procent, kan tänka sig en framtid som distriktsläkare. De flesta som är positiva pekar på att jobbet som distriktsläkare innebär mycket patientkontakt och att det ger en möjlighet till kontinuitet. Andra argument som enligt AT-läkarna talar för distriktsläkaryrket är en bra lön och det självständiga arbetet. De 45 procent som väljer bort allmänmedicin pekar i stället på att arbetet är ensamt och att det har låg status.

I undersökningen uppger också en klar majoritet av morgondagens läkare att de är öppna för att jobba privat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev