Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

AT-läkarna rycker fram i vårdanställdas löneliga

Publicerad: 14 mars 2006, 10:46

AT-läkarna är fjolårets lönevinnare. Mellan 2004 och 2005 ökade AT-läkarnas löner med nära 4 procent. Övergången från tariffsystem till individuell lönesättning är troligen förklaringen.


Lönerna för samtliga läkare inom landstingen ökade under 2005 med 2,6 procent, jämfört med 2004. Det visar nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting. Bland de olika läkargrupperna är AT-läkarna den grupp som haft bäst löneökning. Också på sikt har AT-läkarnas löneutveckling varit god, jämfört med övriga läkargruppers.

Mellan 2004 och 2005 steg AT-läkarnas löner med 3,7 procent. Och mellan 2001 och 2005 har AT-läkarnas löner ökat med 15,2 procent - den högsta procentuella ökningen efter distriktsläkarna.

- Löneökningen beror på att AT-läkarna har varit för lågt lönesatta från början. Den individuella lönesättningen har också bidragit. Jag tror också att AT-läkarna själva har blivit bättre på att sälja in sig själva, säger Charlotta Sävblom, ordförande i Sylf, Sveriges yngre läkares förening.

Saleh Saleh gör sin AT-tjänstgöring i Ludvika, just nu på Vårdcentralen Solsidan. I Ludvika har AT-läkarna 27 500 kronor i ingångslön - och ligger därmed i toppskiktet på AT-läkarnas lönelista, se Dagens Medicin nr 9/06.

- Vi har svårt att få hit AT-läkare. Därför lockar vi med bra löner, säger Hjördis Lagnebring, personalsekreterare i Landstinget Dalarna.

Saleh Saleh är nöjd med sin lön.

- Vi får bra lön här, jag har ingenting att klaga på. För mig spelar lönen inte den största rollen, det är trivseln som avgör, säger han.

Stort lyft för sjuksköterskor  Marie Wedin, förste vice ordförande i Läkarförbundet, framhåller att det finns en vilja från arbetsgivarna att locka till sig AT-läkare av rekryteringsskäl.

- Det är bra för arbetsgivaren att få in AT-läkare, så att det kan bli en del som stannar kvar. Därför är det en god taktik att höja AT-läkarnas löner, säger hon.

Den yrkesgrupp som haft störst löneökning mellan 2001 och 2005 är gruppen "avdelningsföreståndare och chefssjuksköterska, med flera". Under den perioden ökade deras löner med 18 procent. Mellan 2004 och 2005 var ökningen 3,7 procent.   Detta är något som Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund är nöjd med.

- Det är positivt att den här gruppen har fått en höjning. Vi tror att det handlar om att den individuella lönesättningen har fått ett genomslag och det har lyft den här gruppen, säger hon.

Sara Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev