Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

AT-läkarnas löner granskas

Publicerad: 17 december 2008, 14:26

Läkarförbundet är missnöjt med AT-läkarnas löner. Nu ska facket och arbetsgivaren tillsammans göra en kartläggning av hur lönerna ser ut under AT.


I det löneavtal som Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, enades om i december 2007, stod att AT-läkarnas löner skulle kartläggas. Det arbetet har nu inletts.

Läkarförbundet är framför allt missnöjt med att AT-läkarnas löner inte sätts individuellt och differentierat.

Fackets hållning är att en AT-läkare som till exempel har forskat eller som har relevant yrkeserfarenhet bör premieras lönemässigt.

Karin Rhenman, ombudsman på Läkarförbundet, anser att det i dag fungerar mycket dåligt med individuell lönesättning för AT-läkare. Enligt henne står praktiska svårigheter i vägen för de individuella lönerna.

– Ofta finns ingen AT-chef för läkarna under deras AT-period. I dag sätts deras lön ofta av en handläggare på personalavdelningen, säger hon.

Tillgången styr lönerna

Från SKL:s sida poängterar förhandlaren Peter Hattendorff att kartläggningen sker enbart som en uppföljning för att se hur lönesättningen hanteras på lokal nivå, något som parterna kom överens om skulle ske när de enades om det senaste löneavtalet.

– Det är svårt att göra en individuell lönesättning på AT-läkare eftersom detta är en utbildningsanställning där de bara stannar korta perioder på varje sjukhusenhet, säger han.

Enligt Peter Hattendorff styrs lönerna i dag i högre grad av tillgången på AT-läkare än av deras individuella kompetens.

Och egentligen tycker han också att dagens system är mindre bra. Fast han vill inte utveckla det i den riktning som Läkarförbundet efterfrågar.

I stället tycker han att det gamla tariffsystem som togs bort år 2004 fungerade bättre.

Det avtal som gäller nu går ut den 31 mars 2010, och Läkarförbundet hoppas att kartläggningen ska vara klar i slutet av år 2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev