Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åtal efter misstänkt våldtäkt på akuten i Örebro

Publicerad: 12 december 2017, 12:21

En patient vid akutmottagningen vid Universitetssjukhuset Örebro misstänkts ha våldtagits när hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd.


Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset Örebro

Enligt det åtal som nyligen lämnades in till Örebro tingsrätt ska den misstänkta våldtäkten ha ägt rum natten mellan den 7 och 8 oktober. Förundersökningen är till stora delar sekretessbelagd men kammaråklagare Inger Sandström bekräftar för Dagens Medicin att målsägande, offret, var patient vid akutmottagningen vid tillfället, den misstänkte gärningsmannen var det däremot inte.

Bruno Ziegler, verksamhetschef för akutkliniken, Universitetssjukhuset Örebro, svarar i en mejlintervju med Dagens Medicin.

Ska inte patienter kunna känna sig trygga på akutmottagningen?

”Man kan känna sig trygg på akutmottagningen. De inblandade personerna var bekanta med varandra. Förutsatt att åtalsbeskrivningen stämmer har en av dem valt att utnyttja situationen för en brottslig och förfärlig handling gentemot den andra.”

Enligt åtalet var målsägande i ett hjälplöst tillstånd till följd av berusning. Borde inte en sådan patient övervakas?

”Samtliga patienter övervakas eller tillses med utgångspunkt i deras medicinska tillstånd och andra omständigheter i vårdsituationen.”

Vad gör ni för att något liknande inte ska upprepas?

”I omedelbar anslutning till händelsen hjälpte akutmottagningens personal till med att ta hand om den drabbade och tillkalla polis. En avvikelserapport upprättades omedelbart. Den första vardagen efter händelsen informerades samtlig personal på kliniken, liksom linjeorganisation, chefläkare och jurist. Vi genomförde också en omedelbar preliminäranalys av den misstänkta händelsen. Nu när vi genom åtalet vet mer, får vi möjlighet närmare utvärdera om vi följt våra rutiner, om vi gjort rimliga bedömningar och vad vi kan lära av händelsen för att säkerställa att något liknande inte inträffar igen.”

Den misstänkte är inte anställd i Region Örebro län och förekommer inte heller i Socialstyrelsens register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev