Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åtal om olaga hot mot ambulanssjuksköterska

Publicerad: 9 november 2015, 09:03

Om en vecka börjar rättegången mot en man som misstänks ha hotat en ambulansbesättning till livet i samband med en utryckning.


Dagens Medicin rapporterade i våras om att en ambulans på väg till sjukhus stoppades av en privatbil. Enligt preliminära uppgifter tvingades sedan en ambulanssjuksköterska in i bilen, där det ska ha funnits en person i ett allvarligt tillstånd. Därefter fördes patienten till sjukhus i privatbilen med ambulanssjuksköterskan.

Den person som körde personbilen är nu åtalad för olaga hot och olovlig körning, brottsrubriceringen olaga frihetsberövande är inte aktuell.

Enligt Nils Lundberg, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare, beskrevs händelsen som en tvångssituation i anmälan men efter förhören är bilden annorlunda. Den misstänkte ska ha upplevt det som att ambulanssjuksköterskan följde med frivilligt och där står ord mot ord.

– Det är tveksamt om förfarandet ens faller under olaga frihetsberövande. Det kan göra det, men förhören indikerar inte att det var en sådan situation, även om den var obehaglit, säger Nils Lundberg till Dagens Medicin.

Relaterat material

Ambulansanställd kidnappad under utryckning

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev