Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åtalad kirurg frias

Publicerad: 12 oktober 2007, 09:21

Den 51-åriga kirurg som stått åtalad för grovt vållande till kroppsskada i samband med felaktigheter vid en operation, friades i dag av Lunds tingsrätt.


Operationen som ledde fram till åtalet genomfördes natten mellan den 21 och 22 december år 2005.

 Den nu friade kirurgen arbetade då som överläkare vid den thoraxkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund. Patienten som opererades var en 56-årig man som drabbats av en bristning i stora kroppspulsådern, akut aortadissektion typ A.

 Under operationen höll kirurgen syretillförseln till patientens hjärna avstängd under 118 minuter. I normalfallet bör syretillförseln inte vara avstängd längre än 30 minuter för att hjärnskador ska undvikas.

 Patienten drabbades också av svåra hjärnskador till följd av den långa perioden med avstängd cirkulation, och avled några dagar efter ingreppet. Dödsorsaken var dock komplikationer efter ingreppet och inte relaterade till de hjärnskador som uppstått.

 Åklagaren har anfört att kirurgen på grund av oaktsamhet åsamkat patienten de svåra hjärnskadorna och har velat ha kirurgen dömd för grovt vållande till kroppsskada.

 Kirurgen å sin sida har hela tiden hävdat att han hade att välja mellan att genomföra operationen på det sätt han gjorde, eller att låta patienten dö på operationsbordet.

 Tingsrätten har nu alltså kommit fram till att kirurgen inte varit oaktsam när han genomförde operationen och friar kirurgen. Men det var inte en enig tingsrätt som kom fram till den friande domen. Rättens ordförande ansåg att en fällande dom hade varit att föredra, dock för det mindre allvarliga brottet framkallande av fara för annan.

 Kirurgen blev efter den misslyckade operationen avskedad från sitt arbete på Universitetssjukhuset i Lund. Avskedandet togs dock tillbaka och efter förlikning med arbetsgivaren lämnade kirurgen i stället sin anställning med avgångsvederlag.

Relaterat material

Åtalad kirurg riskerar fängelse

Läkare inför rätta efter misslyckad operation

Stängde av blodcirkulation för länge - nu åtalas läkaren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev