Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Åtalas för akupunktur på baby

Publicerad: 14 April 2008, 11:41

En akupunktör som behandlat ett spädbarn med akupunktur mot kolik har åtalats för kvacksalveri.


När ingenting hjälpte mot den en månad gamla flickans kolik tog hennes föräldrar henne till en akupunktör i Sundsvall, skriver Dagbladet och Sundsvalls Tidning.

Behandlingen gick till så att akupunktören satte en nål mellan tummen och pekfingret på flickans händer och vred om nålen. Totalt ska flickan ha fått fem till tio akupunkturbehandlingar.

Enligt mamman visade flickan inga tecken på obehag när hon behandlades och koliken gav med sig.

Men när mamman förklarade för en sjuksköterska på barnavårdscentralen att det var akupunkturbehandlingen som låg bakom förbättringen kontaktade sjuksköterskan en läkare, som i sin tur förde ärendet vidare till Socialstyrelsen och polisen.

Akupunktören är inte legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och får därför inte behandla barn under åtta år. Nu har akupunktören åtalats för brott mot kvacksalverilagen och riskerar böter eller fängelse i högst ett år.

– Jag tänkte mer med hjärtat än med hjärnan. Jag kände att jag ville hjälpa det här barnet och föräldrarna, säger akupunktören till Sundsvalls Tidning.

– Jag skulle egentligen vilja att lagen ändrades så att vi fick behandla kolikbarn. I dag är det bara legitimerade sjuksköterskor som har läst en kort akupunkturutbildning som får behandla barn. Men jag som har arbetat med detta i 20 år får inte göra det.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev