Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Atenolol skyddade sämre mot förmaksflimmer

Publicerad: 2 mars 2005, 08:21

Patienter med högt blodtryck som behandlas med en angiotensin 2-blockerare har en kraftigt sänkt risk att insjukna i förmaksflimmer jämfört med patienter som får en betablockerare. Det framgår av en ny analys av den stora Life-studien.

Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Bakom analysen står en grupp svenska, danska, finländska och amerikanska forskare. De publicerar sina resultat i tidskriften Journal of the American College of Cardiology.

I Life-studien jämfördes angiotensin 2-blockeraren losartan, som marknadsförs under namnet Cozaar, och betablockeraren atenolol på 9 200 patienter med högt blodtryck och förstorad vänsterkammare. Hälften av patienterna fick losartan och hälften fick atenolol.

Blodtryckssänkningen var likvärdig i båda grupperna. Tidigare har Life-studien visat att losartan gav ett bättre skydd mot stroke, men inte mot hjärtinfarkt, än atenolol.

Den nya analysen har undersökt risken att drabbas av förmaksflimmer. Forskarna har granskat utfallet för 8 851 patienter som i början av studien hade normal sinusrytm och inte tidigare hade haft förmaksflimmer.

Resultaten visar att 150 patienter drabbades av förmaksflimmer i losartangruppen, jämfört med 221 patienter i atenololgruppen.   Det motsvarande en relativ riskminskning på 33 procent.  Patienterna som drabbades av förmaksflimmer hade en tre gånger så hög risk att drabbas av stroke, med eller utan dödlig utgång, och en fördubblad risk att drabbas av kranskärlssjukdom. Detta, hävdar forskarna bakom Life-studien, visar betydelsen av att försöka förebygga nyinsjuknande i förmaksflimmer.

De har också undersökt 342 patienter i Life-studien som sedan tidigare led av förmaksflimmer och behandlat dem med antingen losartan eller atenolol. Patienterna följdes under drygt fyra år. Risken att insjukna eller dö i stroke eller hjärtinfarkt var nästan dubbelt så hög hos dem som fick atenolol, jämfört med dem som behandlades med losartan.

Detta är ytterligare en studie som ifrågasätter betablockeraren atenolol. I oktober förra året publicerade svenska forskare en metaanalys i tidskriften Lancet som visade att atenolol på vissa punkter inte ger bättre skydd än placebo.

Life-studien finansieras av läkemedelsföretaget MSD, som säljer losartan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev