Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Återställd rytm minskar inte dödsrisk vid hjärtsvikt

Publicerad: 19 Juni 2008, 12:57

Att återställa hjärtrytmen minskar inte risken att dö för hjärtsviktspatienter med förmaksflimmer, jämfört med en behandlingsstrategi där man bara sänker hjärtats hastighet. Detta enligt forskarna bakom en ny studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.


Den vanliga behandlingen av patienter med hjärtsvikt och förmaksflimmer är att återställa och upprätthålla hjärtats sinusrytm. I den aktuella studien ingår 1376 sådana patienter, som delades in i två ungefär lika stora grupper.

Patienterna i den ena behandlades med antiarytmiska läkemedel för att återställa hjärtrytmen, och elkonvertering om detta inte hjälpte. Patienterna i den andra gruppen behandlades i stället med betablockerare och digitalis, för att sänka hjärtats hastighet till högst 80 slag i minuten i vila. Alla fick dessutom läkemedelsbehandling för sin hjärtsvikt, med till exempel ACE-hämmare och betablockerare. De rekommenderades även antikoagulantia.

Patienterna följdes i genomsnitt under 37 månader. Under den tiden avled 27 procent i den första gruppen på grund av hjärt-kärlsjukdom, jämfört med 25 procent i den andra gruppen. Det fanns heller inga statistiskt signifikanta skillnader när det gällde stroke, förvärrad hjärtsvikt eller död av alla orsaker.

Forskarna drar slutsatsen att rutinmässig behandling för att återställa hjärtrytmen i den här patientgruppen inte minskar risken att dö av hjärt-kärlsjukdom. Patienterna som i stället fick behandling för att sänka hjärtats hastighet slapp dessutom upprepade elkonverteringar och sjukhusvistelser. Forskarna föreslår därför denna strategi som förstahandsval för hjärtsviktspatienter med förmaksflimmer.

New England Journal of Medicine 2008; 358: 2667-2677

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev