Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Återupplivad akutläkarsatsning

Publicerad: 1 mars 2017, 13:25

Efter ”vådaskottet” för fem år sedan har akutläkarsatsningen i Uppsala fått nytt liv.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdAkademiska sjukhusetRegion Uppsala

För ungefär tio år sedan fattade Akademiska sjukhuset i Uppsala beslut om att börja utbilda akutläkare. Men tre år efter att den första läkaren rekryterats lades projektet ned i samband med en turbulent tid på sjukhuset då flera chefer byttes ut och ekonomin var i svaj.

– Då sköt man sig i foten, man gjorde ett vådaskott. Det var nog inte ovilja utan en bristande förståelse och ett väldigt kort tidsintervall, säger Susann Järhult, en av de fyra akutläkare som hann med att få ett specialistbevis efter att ha utbildats vid sjukhuset, till Dagens Medicin.

Efter att akutläkarprojektet skrotats lämnade hon och hennes tre akutläkarkollegor sjukhuset.

I maj 2015 blev sedan akutsjukvård en basspecialitet, från att tidigare ha varit en tilläggsspecialitet som krävde att läkarna även utbildade sig inom en annan specialitet. De ekonomiska förutsättningarna förändrades och nu är Susann Järhult tillbaka på Akademiska som studierektor och handledare för ett nytt akutläkarprojekt.

I höstas rekryterades de första två ST-läkarna och när Dagens Medicin ringer sitter Susann Järhult och planerar för den tredje. Ytterligare tre är anställda och börjar innan sommaren. Tanken är att utlysa ytterligare tre tjänster under hösten och sedan tre till per sexmånadersperiod.

– Det känns fantastiskt att vara i startgroparna igen. Nu har vi stöd från politikerna, sjukhusledningen och resten av organisationen, säger Susann Järhult.

Samtidigt sticker hon inte under stol med att det finns utmaningar. Hon är ensam om specialiteten på sjukhuset vilket komplicerar handledningen. Och även om det görs försök att rekrytera får Akademiska konkurrera med resten av Sverige om de omkring 150 färdiga specialister som finns att tillgå.

– Vi tappade flera år jämfört med andra sjukhus, säger Susann Järhult.

Och, fortsätter hon, det är mycket som ska ske parallellt.

– Dels är det ett regimskifte att det finns läkare som primärt hör hemma på akuten, som kontinuerligt arbetar och har sitt hjärta på akuten. Dels är det en organisatorisk förändring där samarbete mellan läkare från andra specialiteter liksom interprofessionellt samarbete skall vidareutvecklas.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev