Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Återupptagen kongress ska definiera gott ledarskap i vården

Publicerad: 26 november 2008, 10:33

Återupptagen kongress ska definiera gott ledarskap i vården

Utbildning, ledarskap och lönepolitik är tongivande frågor när Vårdförbundet har sin kongress som inleds i dag, den 26 november.


Tre frågor kommer enligt Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, att dominera när förbundet återupptar sin avbrutna kongress, se faktarutan. Det gäller utbildning, grundvärderingar kring ledarskap och nya lönepolitiska mål.

När det gäller utbildning ska förbundet diskutera möjligheten till att forska och fördjupa sig inom sjuksköterskeyrket. Bland annat ska det beslutas hur Vårdförbundet vill att dagens sjuksköterskeutbildningar ska förändras för att fler ska välja att utbilda sig till specialistsjuksköterskor.

Kongressledamöterna ska även diskutera möjligheter för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor att fördjupa sig inom sitt område.

”Viktigt att matcha behoven”

Ett annat omdebatterat förslag är om AT- och ST-tjänstgöring ska införas för sjuksköterskor.

– Utbildning har alltid varit en av Vårdförbundets kärnfrågor. Det är viktigt att vårdutbildningarna matchar de behov som finns ute i samhället, säger Anna-Karin Eklund.

Ledarskap är den andra punkten som ska genomsyra kongressen. Punkter som definierar ett gott ledarskap i vården ska klubbas igenom.

– Allt fler av våra medlemmar sitter i en arbetsledarposition. Därför är det viktigt för förbundet att slå fast vilka grunder vi ska arbeta utifrån när det gäller ledarskap inom vården.

På kongressen ska Vårdförbundet också anta nya lönepolitiska mål som ska sträcka sig över nästa avtalsrörelse. De nuvarande antogs 1999.

Strejken avbröt mötet

I maj i år avslutades Vårdförbundets kongress tidigare på grund av organisationens strejk. Kongressen den 26 och 27 november är en fortsättning på vårens kongress.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev