Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åtgärder efter möte om maratonpass

Publicerad: 15 december 2011, 13:47

Facket hotade med Arbetsmiljöverket efter uppgifter att en specialistläkare jobbat 63 dagar i sträck. Efter ett möte med landstinget har en gemensam åtgärdsplan skapats.


Förra veckan krävde huvudskyddsombudet att öron-näsa-halskliniken på Norrlands universitetssjukhus skulle garantera en specialist rätt till tillräcklig vila mellan arbetspassen. Enligt Läkarföreningen var läkaren i tjänst 63 dagar i sträck under en period på grund av underbemanning. Den siffran förnekas av landstinget, som dock inte vill kommentera läkarens situation eller vad som ska göras för att förändra den.

På onsdagen hade facket och arbetsgivaren ett möte. Där kom de överens om en gemensam åtgärdsplan om arbetsmiljön och Västerbottens läkarförening drog därefter tillbaka hotet om att gå till Arbetsmiljöverket.

– Vi gick igenom en massa uppgifter runt den här aktuelle doktorn och arbetsmiljöförhållanden även i övrigt. Vi hade bokat träff redan tidigare, det var inget möte bara på grund av Läkarförbundets tjurrusning, säger Göran Hugosson, verksamhetschef vid Centrum för rekonstruktiv kirurgi på Norrlands universitetssjukhus, till Dagens Medicin.

Parterna ska hålla ytterligare diskussioner i början av nästa år. Läkarföreningens krav på kort sikt handlade om den enskilde specialistläkarens situation och om förbättringar i schemat så att alla medarbetare ska få tillräcklig vila. På längre sikt gäller kraven åtgärder mot underbemanningen.

– Det har inletts aktioner för att produktion och bemanning ska hänga ihop mer. Vi har vakanser och då måste vi anpassa oss efter det. Vi har gjort det tidigare, men inte i tillräcklig omfattning, säger Göran Hugosson.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev