Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Åtgärder vidtas efter dataavbrott

Publicerad: 24 April 2008, 08:54

Åtgärder vidtas efter dataavbrott

Vårdenheterna i Landstinget i Östergötland ska ha en utskrift av läkemedelslistan för varje inneliggande patient som back-up vid datahaverier. Det blir en tillfällig lösning efter nätverksavbrottet i landstinget i mars.


Det var den 26 mars som Landstinget i Östergötland drabbades av ett totalt driftstopp i nätverket. Ett serverfel gjorde att samtliga system låg nere i en dryg timme.

Nu har en utredning där konsekvenserna av avbrottet kartlagts och förslag till åtgärder presenteras lagts fram.

Utredarna pekar bland annat på att enheter med datoriserade patientjournaler under avbrottet inte kunde komma åt läkemedelslistorna i Cosmic och inte heller den läskopia som finns i systemet.

För att hindra att den situationen uppstår igen måste en läkemedelslista lagras lokalt i en ”kris-PC” på enheterna, alternativt att man har en ”kris-Cosmic” på ett separat datanätverk som blir åtkomligt från samtliga vårdenheter, föreslår de.

– Detta måste ske omedelbart, tills dess måste varje enhet ha en utskrift för varje inneliggande patient. Ansvaret för bedömningen om detta är nödvändigt ligger på varje vårdenhetschef, säger Lars-Åke Pettersson, informationssäkerhetschef och en av utredarna, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev