Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Athenapriset 2012: Upp till bevis för den kliniska forskningen i Sverige

Publicerad: 4 april 2012, 03:00

Nomineringstiden för årets kandidatur till Athenapriset, Sveriges största pris till klinisk forskning, är nu slut. Nu startar juryn sitt arbete med att utse en vinnare.


Är Sverige på väg att förlora sin starka position inom den kliniska forskningen? Juryn för Athenapriset 2012 vill ha bevis på motsatsen. Från den 4 april till den 17 juni gick det att föreslå kandidater till Athenapriset, som i år delas ut för femte året i rad.

Athenapriset är Sveriges största pris till kliniska forskare som har skapat både patient- och samhällsnytta. Priset har instiftats för att lyfta fram behovet av klinisk forskning av hög vetenskaplig kvalitet som sker i samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Vinnaren får ett forsknings- och utbildningsstipendium på 150 000 kronor.

Nomineringsförfarandet sker i två steg. I det första steget har Athenaprisjuryn fått förslag på kandidater med en kort motivering. Därefter har juryn gjort ett urval av bidrag som får göra en detaljerad beskrivning av forskningsarbetet och resultatet.

Exempel på projekt som kan belönas är utveckling och förbättring av dia­gnostik, behandling eller prevention. Det kan också handla om nya metoder, tekniker eller produkter som utvecklar vården. Ett krav är att forskningen har skett i nära samverkan mellan vård, akademi och näringsliv.

– Det är extremt angeläget att vi stimulerar samverkan mellan akademi, näringsliv och hälso- och sjukvården. Detta är själva fundamentet för att vi ska kunna garantera vår starka ställning inom life-science, säger Johanna Adami, ordförande i juryn och avdelningsdirektör för Hälsa på Vinnova.

Vinnova är huvudman för Athenapriset tillsammans med Dagens Medicin.

Priset stöttas även av Lif, Sveriges Kommuner och Landsting, Sweden Bio och Swedish Medtech.

De kriterier som juryn utgår från i sin bedömning är:

■ Angelägen­hets­grad
■ Innovations­höjd
■ Medicinsk nytta
■ Samhälls­nytta
■ Samverkan
■ Veten­skaplig kvalitet

Förra årets pristagare var Stefan Hansson, överläkare och professor vid kvinnokliniken, Skånes universitetssjukhus i Malmö, och hans forskargrupp som har utvecklat en möjlig metod att diagnostisera och behandla havandeskapsförgiftning.

Relaterat material

Upptäckt ger hopp om att rädda gravida

MAJA FLORIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev