Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Atopiska eksem beror på barriärskador i huden

Publicerad: 27 november 2008, 15:33

Atopiska eksem beror på barriärskador i huden

Atopiska eksem ska betraktas som en barriärskada i huden i stället för enbart en inflammatorisk sjukdom. Det konstaterades vid ett symposium om hudsjukdomar på Riksstämman i dag, torsdag.


Atopisk dermatit, eller atopiska eksem, är en hudsjukdom som kännetecknas av torr, klådbenägen hud. Kunskaperna om mekanismerna bakom sjukdomen och behandlingen av den har dock varit begränsade. Nu börjar det dock hända saker på forskningsfronten, vilket sammanfattades av forskare från olika håll i landet på ett symposium i går, torsdag.

Det kanske viktigaste budskapet var att sjukdomen inte längre enbart kan betraktas som en inflammatorisk sjukdom i huden. Allt mer tyder på att grunden till problemen är en barriärskada som gör att mikroorganismer och allergener kan tränga in i huden. Därefter reagerar kroppen med ett immunologiskt svar som i sin tur ger hudbesvär.

– Vi har fått en förändrad syn på sjukdomen under de senaste åren. Därför måste vi nu prioritera behandling med krämer för att återställa barriären, samtidigt som man även behandlar med antiinflammatoriska läkemedel för att dämpa immunreaktionen, säger Carl-Fredrik Wahlgren, överläkare och professor vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Det som annars händer i huden är att det blir en ond cirkel av processer som gör att problemen kvarstår över tid och dessutom kan förvärras.

En mutation i den gen som kodar för proteinet filaggrin har också visat sig öka risken för utveckling av sjukdomen. Mellan 18 och 43 procent av patienterna med atopisk dermatit bär på denna mutation i sin arvsmassa.

Om problemen kvarstår efter behandling med salvor och antiinflammatoriska läkemedel anser forskarna att man bör gå över till behandling med ultraviolett ljus. Den behandlingen har många positiva effekter, eftersom den stimulerar D-vitaminfrisättning i huden, vilket i sin tur skyndar på läkningsprocessen. Dessutom dämpar det inflammationen i huden.

Eftersom denna behandling i längden kan medföra problem i form av för tidigt åldrad hud bör den vara ett andrahandsalternativ, enligt Magnus Lindberg, professor och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro, som redogjorde för behandlingsmöjligheterna under symposiet.

Grunden för behandling ska vara mjukgörande salva och kortisonpreparat.

– Det viktiga är att slå till ordentligt med dessa salvor så att man bryter den onda cirkeln genom att vända den inflammatoriska processen och sakta men säkert återställa barriären så att huden kan läka, sade Magnus Lindberg.

Ytterligare en tänkbar behandling för framtiden är att ge D-vitamin i tablettform till dessa patienter. Effekten av den behandlingen är dock inte fullständigt utvärderad ännu.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev