Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Att överleva cancer som barn ger ökad risk för stroke

Publicerad: 20 november 2006, 10:49

Personer som har överlevt leukemi eller en hjärntumör som barn löper en klart ökad risk att drabbas av stroke när de blivit vuxna.


Det visar en amerikansk studie som publiceras i dagens nummer av tidskriften Journal of Clinical Oncology. Den bygger på ett större projekt, Childhood Cancer Survivors Study, där man bland annat byggt upp en databas med ungefär 14 000 patienter som överlevt fem år eller längre efter en cancerdiagnos i barndomen.

Den aktuella studien bygger på data från nära 5 000 personer som haft leukemi och nära 2 000 personer som överlevt en hjärntumörsdiagnos. Som kontrollgrupp har dessa personers friska syskon, totalt nära 4 000 personer, använts.

Det visade sig att de som överlevt leukemi löpte en två till tre gånger ökad relativ risk att drabbas av stroke. De som haft en hjärntumör löpte en åtta till tio gånger förhöjd risk att få stroke, jämfört med de friska syskonen.

I absoluta tal var det 37 före detta leukemipatienter av 4 828 och 63 före detta hjärntumörspatienter av 1 871 som drabbades av stroke.

Det fanns också ett samband mellan risk för stroke och hur hög stråldos som personerna hade behandlats med.

De personer som fick stroke drabbades ofta tidigt i livet – under åren runt 30.

Tidigare studier har visat att personer som överlevt leukemi och hjärntumörer i barndomen också löper ökad risk för hjärt-kärlproblem, övervikt och hormonbrist.

Journal of Clinical Oncology 2006; 24: 5277-5282

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev