Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Att stoppa idrottare tufft jobb för ortopeden på OS

Publicerad: 6 februari 2014, 06:56

– Att säga nej är tufft, det är inga bekväma beslut. Men det är mitt jobb, säger Björn Waldebäck.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Lådan med läkemedel är redan skickad till Sotji och uppladdningen på slutvarvet. Björn Waldebäck gör snart sitt tredje OS. Vid rinken.


Ämnen i artikeln:

Idrottsmedicin

Som medicinskt ansvarig för den svenska OS-truppen har han tänkt på alla möjliga, och omöjliga, eventualiteter. I huvudet har Björn Waldebäck, och det medicinska teamet, förberett sig för skador, magsjukor, influensor, trauman och kriser som kan uppstå under de olympiska spelen.

– Vi måste ha rutiner och beredskap för allt, säger han.

Ett hundratal olika läkemedel har skickats i förväg och själv åker Björn Waldebäck till Sotji några dagar före invigningen för att skaffa sig koll på läget.

– De länder som är värdar för OS ska alla ställa upp med samma service men hur det fungerar i praktiken vet man inte förrän man är på plats. Jag har en lång checklista som måste gås igenom. Vilken medicinsk service finns, vilka labb har de, vilka tester kan de göra där, hur mycket handsprit finns det, hur funkar vattnet, rabblar Björn Waldebäck, medan hans sökare piper och kallar honom till operation på Ortopediska huset i Stockholm, där han arbetar till vardags.

Han har viss rutin på stora idrottsevenemang och har varit med förr. Mest känd är Björn Waldebäck som Tre kronors landslagsläkare. Något som han varit i 15 år.

OS har han varit med om två gånger tidigare.

– Det är en enorm personlig upplevelse att få vara med i stora idrottsliga sammanhang och OS är speciellt, hela atmosfären. Sedan är det förstås en utmaning att få arbeta med högpresterande duktiga idrottare, man får pressa sitt medicinska kunnande för de ställer krav.

En av de svåraste uppgifterna som medicinskt ansvarig är att avråda idrottare från att ställa upp i lopp eller matcher som de har tränat länge inför.

– Att säga nej är tufft, det är inga bekväma beslut. Men det är mitt jobb. Man ska inte åka en femmil med en infektion i kroppen.

OS-truppens medicinska team består av totalt fem läkare och ett tiotal fysioterapeuter. De delar upp sig så att de följer olika sporter.

Björn Waldebäck ska finnas vid isen när Tre kronor spelar, konst- och skridskoåkarna tävlar och curlinglagen sopar banan.

Vilka medaljchanser har de svenska OS-deltagarna?

– I skidor är konkurrensen brutal, men visst finns chanser där, liksom i ishockey. Men även curling och skicross kan ge svenska medaljer, säger Björn Waldebäck, innan han snabbt fokuserar om och går in i operationssalen.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Idrottsmedicin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev