tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åtta landsting struntar i att bygga ut vårdvalet

Publicerad: 3 oktober 2012, 08:00

Det står alltmer klart att social­minister Göran Hägglund måste ta till piskan om det ska bli vårdval inom specialistsjukvården i hela landet.


Enligt ett vårdvalsnätverk på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är det nu åtta landsting som inte har några planer på att introducera valfrihetssystem i den specialiserade vården.

– Än så länge införs inte vårdval i någon särskilt snabb takt, om man undantar Stockholm. Det är bara att konstatera det, säger nationella samordnaren Roger Molin.

Han reser runt för att förmå landstingen att göra det möjligt för patienterna att välja vårdgivare även i specialistsjukvården och låta pengarna följa patienten. Men ju längre arbetet gått desto mindre optimistisk är han.

– I många fall har det visat sig svårare än man föreställt sig att hitta lämpliga områden och ersättningssystem. Det finns också en ideologisk och partipolitisk dimension, säger han.

Sex av de åtta landsting som inte redovisar några planerade förändringar har vänstermajoritet och därmed en annan syn än regeringen på hur sjukvården ska utvecklas. När det var frågan om vårdval i primärvården drev regeringen igenom ett obligatorium mot många landstings vilja.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har samma vapen på lut den här gången. I budgeten för 2013 står det:
”Får inte patienterna (genom denna satsning) utökade valmöjligheter inom den specialiserade vården kommer regeringen att överväga behovet av lagstiftning i likhet med situationen som i dag råder när det gäller LOV och primärvård.”

Samtidigt säger Göran Hägglund att han har förståelse för att landstingens arbete kan ta tid. Regeringen fortsätter att stimulera landstingen och ge ekonomiska bidrag till deras utvecklingsarbete och till vårdvalsnätverket på SKL.

Men det klart uttalade hotet om ett nytt tvång irriterar landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i Örebro läns landsting.

– I så fall ger sig regeringen på det kommunala självstyret än en gång. Det är en dålig grund för att utveckla hälso- och sjukvården.
Landstingen mås-­te få utforma sin verksamhet utifrån sina lokala förutsättningar, anser hon. Annars går det inte att erbjuda en jämlik vård, eftersom behoven är så olika.

Region Halland har länge varit på gång med ett utökat vårdval, men starten har skjutits fram. Politikerna ska den 7 november fatta ett beslut om den allmänna inriktningen.

– Som planerna ser ut nu kan vi börja med tre till fem specialiteter under 2013, säger utvecklingschef Eva Karin Möllefors i Region Halland.

Dröjsmålet beror framför allt på att sjukhusen har problem med sin ekonomi och att strukturen för sjukhusen gjorts om.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev