Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Australien stoppar Prexige - svenskt besked under veckan

Publicerad: 13 augusti 2007, 07:56

Den australiska motsvarigheten till Läkemedelsverket har beslutat om att med omedelbar verkan dra in det antiinflammatoriska läkemedlet Prexige (lumiracoxib). Detta efter att två dödsfall rapporterats i samband med intagande av preparatet. Beslut om huruvida Prexige ska dras in även i Sverige väntas under veckan.


Det var i fredags som The Therapheutic Goods Administration, TGA, i Australien gick ut med informationen om att Prexige omedelbart skulle dras tillbaka från marknaden.

Detta efter att myndigheten fått in sammanlagt åtta rapporter om kraftiga biverkningar med leverskador efter användande av preparatet. Bland annat finns rapporter om två dödsfall och två levertransplantationer.

Prexige är en så kallad cox 2-hämmare och ges vid artros i knä och höft.

I Australien tas läkemedlet av runt 60 000 patienter, men i Sverige är det ett ovanligt preparat. Endast 40 förpackningar av läkemedlet har sålts under 2007, rapporterar TT.

Beslut om Prexige i Sverige tas på EU-nivå, och ett besked om huruvida preparatet kommer att dras in även här väntas under veckan.

År 2004 drogs en annan cox 2-hämmare in från marknaden. Den gången var det preparatet Vioxx som kallades tillbaka efter att det framkommit uppgifter om att läkemedlet ökade risken för hjärtinfarkt och stroke.

Mer information får du på TGA:s hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev