Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Automat ny modell för läkemedel i Borås

Publicerad: 31 oktober 2006, 13:20

Farmaceuter får mer ansvar i en ny modell för läkemedelsförsörjning som nu testas vid Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, i Borås. Om försöket faller väl ut kan modellen spridas över landet.


Farmaceuter får mer ansvar i en ny modell för läkemedelsförsörjning som nu testas vid Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, i Borås. Om försöket faller väl ut kan modellen spridas över landet.

Den nya modellen innebär att sjukhusapoteket ansvarar för alla läkemedel hela vägen fram till den sjuksköterska som ger medicinen till patienten.

Rent praktiskt betyder det att det är apotekspersonal i stället för som tidigare sjuksköterskor som ansvarar för att fylla på vårdavdelningens läkemedelsförråd.

En av dem som nu börjar röra sig ute på sjukhuset är receptarien Pia Andersson. Hon går bland annat och fyller på läkemedel i en läkemedelsautomat som står på akutvårdscentralen. Där hämtar sedan avdelningens sjuksköterskor ut det deras patienter behöver med hjälp av inloggning och ett högst personligt lösenord – sitt eget fingeravtryck.

Vem som hämtar vad och vilken tid det sker registreras elektroniskt. Om det gäller narkotikaklassade läkemedel måste sjuksköterskan också knappa in personnumret på den patient som ska ha medicinen för att få ut den. Sjukhuset betalar för läkemedlet först när det tas ur automaten.

– Om några veckor är vi säkert väldigt vana vid detta. Jag som är lite äldre och långsammare behöver lite längre tid för att lära mig, än de yngre som har bättre datorvana, säger Ingegerd Leanderson, akutvårdscentralens läkemedelsansvariga sjuksköterska på  SÄS  .

Mer tid för omvårdnad
En tanke bakom projektet är att sjuksköterskorna ska få mer tid för omvårdnad när farmaceuterna tar ökat ansvar för läkemedelsförsörjningen.

När projektet är i full gång ska dessutom mellan 75 och 80 procent av läkemedlen levereras patientindividuellt. Det betyder att en maskin på apoteket tar emot läkarens elektroniska ordination och förpackar tabletterna i små plastpåsar i individuella doser.

Säkrare läkemedelshantering
Plastpåsarna sitter ihop i en remsa som farmaceuten lägger i patientens fack på avdelningen. Det är dock fortfarande sjuksköterskan som har det formella ansvaret för att rätt patient får rätt medicin enligt läkarens ordination.

– Läkemedelshanteringen blir säkrare när mycket redan är packat i förväg då det kommer till avdelningen. Annars får sjuksköterskan stå och göra i ordning varje patients medicin, ibland under stressiga förhållanden, säger Boel Setthagen, sjuksköterska och en av tre lokala projektledare på  SÄS  .

För farmaceuternas del innebär modellen att de får överge kontorstiderna. Det beror både på det ökade ansvaret och på att de ska finnas tillgängliga fler timmar varje vecka än de är i dag. I pilotprojektet betyder det tolv timmar om dagen, alla dagar i veckan.

– Det känns okej att ändra arbetstider eftersom vi är flera som delar på det, säger Pia Andersson.

För pilotprojektet i Borås har åtta personer, farmaceuter och assistenter, projektanställts på heltid. Projektet startade i mitten av oktober och ska pågå i minst ett halvår.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev