Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avastin ger behandlingsvinster vid flera cancertyper

Publicerad: 7 juni 2007, 07:06

Flera studier från cancerkongressen ASCO i Chicago pekar på behandlingsvinster med antikroppen Avastin, bevacizumab, som förhindrar nybildning av blodkärl och minskar näringstillförseln till cancertumörer.


Vid kongressen, som precis avslutats, presenterades bland annat data från den så kallade Avoren-studien, där Avastin getts till patienter med njurcancer. Enligt resultaten förlängdes överlevnaden utan tumörtillväxt från 5,4 till 10,2 månader om medlet ges vid sidan av annan behandling. Data för totalöverlevnad kommer att publiceras nästa år.

Enligt en annan studie, Brite, förlänger behandling med Avastin överlevnaden vid spridd tarmcancer om medlet ges i kombination med andra cytostatika. Medianöverlevnaden för de behandlade patienterna var drygt 27 månader, vilket är den längsta som någonsin rapporterats för denna patientkategori. Studien omfattade knappt 2000 patienter.

En annan studie, Avail, bekräftar att Avastin i kombination med andra cellgifter förlänger överlevnaden utan tumörtillväxt för patienter med lungcancer. Patienterna levde i genomsnitt drygt 5,2 månader utan att tumören växte till, en förlängning av den så kallade progressionsfria överlevnaden med en dryg månad jämfört med kontrollgruppen som fick konventionella cytostatika.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev