Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Även äldre har nytta av aktiv blodtrycksbehandling

Publicerad: 1 april 2008, 12:16

ACC 2008: Aktiv behandling med blodtryckssänkande läkemedel är fördelaktigt hos äldre patienter, enligt den så kallade Hyvet-studien som presenterades i går på kardiologkonressen ACC i Chicago.


Risken för högt blodtryck ökar med stigande ålder, men det har varit oklart om behandling med hypertoniläkemedel är gynnsamt hos patienter som är över 80 år.

Detta har nu undersökts i den internationella randomiserade Hyvet-studien med totalt 3 854 patienter som var 80 år eller äldre. Samtliga patienter hade vid behandlingsstarten ett systoliskt blodtryck på minst 160 mmHg. Ett annat kriterium var att de inte hade svår demens eller någon annan allvarlig sjukdom.

Ungefär hälften av patienterna fick aktiv behandling med ett diuretikum, indapamide, samt vid behov även  ACE-hämmaren perindopril  för att nå det uppsatta målet med ett blodryck på 150/80 mmHg. Resten av patienterna fick placebo. Alla följdes i snitt i 1,8 år.

Enligt de resultat som presenterades i går på kardiologkongressen ACC i Chicago, USA, och som även publiceras online i tidskriften New England Journal of Medicine, medförde den aktiva behandlingen en minskning av den totala dödligheten med 21 procent jämfört med placebo. Hypertonibehandlingen medförde även 30-procentig relativ reduktion av risken för stroke samt 64 procent lägre relativ risk för hjärtsvikt.

– Resultaten betyder att en kronologiskt hög ålder inte automatiskt innebär att antihypertensiv terapi inte kan komma ifråga. Tvärtom bör sådan terapi erbjudas till friska åldringar för att skydda dessa framförallt mot stroke, samt mortalitet och hjärtsvikt, säger Peter Nilsson, docent och universitetslektor vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö, till Dagens Medicin.

– Samtidigt kan det innebära etiska och praktiska problem att medicinera många gamla patienter, och fördelarna måste vägas mot nackdelarna, fortsätter Peter Nilsson.

New England Journal of Medicine, publicerad online den 31 mars 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev