fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Även amatörboxning ger skador på hjärnan

Publicerad: 11 september 2006, 11:08

Amatörboxning ger hjärnskador. Det visar en svensk studie, som publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften Archives of Neurology.


Att proffsboxare kan ta skada av en lång karriär med många hårda smällar mot huvudet är väl känt. Men huruvida även amatörboxare löper skada av boxningen är omdiskuterat.

Nu har svenska forskare i en studie visat att även amatörboxning ger hjärnskador. I studien ingår 14 amatörboxare och en kontrollgrupp på tio personer.

Forskarna tog genom lumbalpunktion prover från cerebrospinalvätskan på samtliga studiedeltagare. Boxarna undersöktes vid två tillfällen, dels sju till tio dagar efter match, dels tre månader efter samma match. De fick inte boxas däremellan. Kontrollgruppen, som aldrig boxats, undersöktes vid endast ett tillfälle.

Och forskarna fann diskreta, men ändå tydliga, tecken på hjärnskador. Två proteiner som normalt ska finnas inuti nervcellsutskotten hade läckt ut i cerebrospinalvätskan. Även från gliacellerna, som omger nervcellerna, hade ett ämne läckt ut.

- Det här är den första studien som visar att det vid amatörboxning sker ett lättare sönderfall av nervcellsutskotten, säger Henrik Zetterberg, biträdande forskare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Han planerar nu en uppföljande studie, där personer som fått hjärnskakning med medvetslöshet ska undersökas med lumbalpunktion på samma sätt som amatörboxarna i denna studie. Halterna ämnen som kommer från eventuella läckor från nervcellsutskott eller gliaceller ska sedan sättas i relation till läckagen från amatörboxarna.

- Vi kan inte säga hur allvarliga skadorna är på amatörboxarna. Det sker en sönderdelning av nercellsutskotten, men om det är skador som tillbakabildas senare, då är det kanske ingen fara. Det vet vi ännu inte, säger Henrik Zetterberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev