Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Även sjukgymnaster missnöjda med sina löner

Publicerad: 21 April 2008, 14:17

Sjukgymnasterna är också missnöjda med sina löner men strejkar inte. Däremot tänker de se till att inte utnyttjas för arbete som skulle ha utförts av Vårdförbundets medlemmar.


I konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, håller sig Sjukgymnastförbundet neutralt. Detta trots att sjukgymnasterna också anser sig felavlönade.

– Det finns ett enormt tryck i vår kår för samma frågor, säger Anna Hertting, förbundsordförande Legitimerade sjukgymnasters riksförbund.

Men tills sjukgymnasternas avtal går ut 2009 råder fredsplikt. Däremot bevakar förbundet att sjukgymnasterna inte utnyttjas av arbetsgivaren när sjuksköterskorna strejkar.

Sjukgymnaster kan bli beordrade att tillfälligt byta arbetsuppgifter. Det är inte ett brott mot neutraliteten så länge man utför sina vanliga arbetsuppgifter. Om det däremot uppstår oklarheter och man som sjukgymnast inte kommer överens med sin arbetsgivare om vad som ska gälla, kommer förbundet med följande råd:

■ Begär en skriftlig beordran av arbetsgivaren.

■ Kontakta en företrädare för det lokala sjukgymnastdistriktet, som tar kontakt med arbetsgivaren för att hitta en lösning.

Som sjukgymnast kan man inte vägra att utföra en uppgift. Först måste det prövas av förbundet. Ytterst kan arbetsgivaren bli skyldig att betala skadestånd vid brott mot sjukgymnasternas neutralitetsrätt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev