lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Även Västra Götaland avbryter mångmiljonaffär

Publicerad: 4 februari 2020, 10:36

Foto: Getty Images

Efter misstankar om att upphandlingen av ett it-system varit riggad avbryter både Skåne och Västra Götaland samarbetet med leverantören.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneVästra GötalandsregionenVårdinnovation

LB


I fredags meddelade Region Skåne att samarbetet med företaget Vårdinnovation Sverige AB avbryts. Bakgrunden var att det framkommit uppgifter om att det kan finnas oklarheter i upphandlingen av it-systemet Vårdexpressen.

Sent i går, måndag, meddelade även Västra Götalandsregionen att samarbetet med leverantören omedelbart parkeras.

– Beslut om nästa steg kommer vi att ta när resultatet av utredningen som Region Skåne drar igång är tillgängligt, säger Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp inom Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter Väst.

Vårdexpressen är ett digitalt verktyg som med hjälp av artificiell intelligens, AI, ska hjälpa personal med diagnoser och behandling. Det är tänkt att införas på alla offentligt ägda vårdcentraler i Skåne och Västra Götaland.

Region Skåne har haft en fullmakt för att sköta upphandlingen även åt Västra Götalandsregionen. Avtalet bara i Västra Götaland är värt cirka 600 miljoner kronor under åtta år.

SVT:s Uppdrag Granskning arbetar sedan i höstas med en granskning av upphandlingen. I fredags publicerade SVT uppgifter om att programmets reportrar träffat Region Skånes primärvårdsledning och lagt fram bevis för brister som skett i upphandlingen.

– Att man nu bryter avtalet med omedelbar verkan tyder på att man ser allvarligt på det, säger reportern Per Lärka, som tillsammans med Linda Fridh arbetar med granskningen, till SVT.

Relaterat material

Skåne avbryter it-samarbete efter misstänkta oegentligheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev