Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avesta och Arvika i topp på AT-rankningen

Publicerad: 5 september 2016, 08:00

Studierektor Kaj Eman får äran för snabb klättring av årets tvåa.

Ordentlig introduktion och en problemlösande studierektor. Det är receptet bakom Arvikas rekordklättring i AT-rankingen.


Ämnen i artikeln:

Avesta lasarettAkademiska sjukhusetSjukhuset i ArvikaNyköpings lasarett

I dag släpper Sylf:s, Sveriges yngre läkares förenings, sin ranking av kvaliteten på allmäntjänstgöringen runt om i landet. Toppar listan gör, liksom förra året, Avesta lasarett. Årets mesta klättrare är Karlskoga, som tagit sig från plats 63 till 22.

Men Sylf:s ordförande Emma Spak vill också lyfta fram Arvika. Från en bottenplacering för två år sedan har det lilla värmländska sjukhuset kämpat sig in på andraplats.

– Det är tack vare en mycket engagerad studierektor inom slutenvården vid namn Kaj Eman. Det är svaret på alltihopa, säger AT-chef Mats Modin.

Nämnda Kaj Eman berättar att han i grunden är pedagog – och att uppdraget som studierektor därför passade honom perfekt. Han tillträdde i mars 2015.

– Vi började om från början. Nu berättar vi redan vid rekryteringen av AT-läkare vad vi förväntar oss och frågar vad de vill ha. Sen får de ett stort introduktionsprogram, och en veckas introduktion på de enskilda klinikerna.

Varje vecka hålls onsdagsföreläsning och en timmes grupphandledning, utöver den enskilda handledningen. Och framför allt har Kaj Eman gjort sig själv tillgänglig för AT-läkarna genom hela tjänstgöringen.

– Vi säger att om de har problem ska de komma till oss. Om vi kan så löser vi det direkt, eller så hänvisar vi till rätt person. De får ringa mig närsomhelst. Förra året var det en tjej som såg ledsen ut och jag sa att jag ville prata i enrum. Hon hade inte fått någon introduktion, så jag ringde klinikchefen direkt och sa att hon behövde det. Det handlar om teamwork.

Ryktet om Kaj Eman har också nått Emma Spak. Nu hoppas hon att resultaten ska stå sig även den dagen han inte är studierektor längre.

– När man ligger i botten krävs det engagemang från enskilda individer och att de får mandat att driva utvecklingen. Men vi ser att de som har topp-tio-placeringarna har lyckats hålla sig där i många år. Det tyder på att långsiktigt arbete med strukturer lönar sig.

Sämre har det gått för Nyköpings lasarett, som rasar från plats 49 till jumboplatsen nummer 67. Nytillträdda AT-chefen Stina Schell välkomnar rankingen och radar upp några områden hon tänker fokusera på under det kommande året. Den nya organisationen ska ge en möjlighet att se över och utveckla AT som helhet och att ge AT-läkare större tydlighet och stöd.

– Jag kommer också rikta in mig på att ge utökat stöd till dem som är ansvariga för AT på respektive klinik, att de får möjlighet att utvecklas inom medicinsk pedagogik, sådant som rör kliniskt lärande, återföring och andra pedagogiska metoder, säger Stina Schell.

Inom psykiatriblocket får handledningen låga betyg, men nu har det enligt AT-chefen gjorts personalförändringar för att komma till rätta med det.

Stina Schell pekar på strukturella problem som sannolikt påverkar AT-upplevelsen, som sjuksköterskebrist. Men även där problemen är organisatoriska tror hon att det går att förbättra AT-läkarnas upplevelse.

– Vi har ingen barnklinik med övernattning, utan det är dagvård och sedan en bakjour i hemmet med 30 minuters inställelsetid. Så det kan hända att riktigt svårt sjuka barn möter en AT-läkare. Där finns det redan planer på att ge praktisk scenarioutbildning kring svårt sjuka barn. Det kommer jag driva vidare.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har de senaste åren placerat sig på topp 20, vilket annars är ovanligt för universitetssjukhusen. Men i år har sjukhuset dalat till plats 51. Kirurgkliniken utmärker sig något, men alla placeringar får sämre omdömen än förra året. AT-chef Erik Salaneck har ingen förklaring till utvecklingen.

– I vår interna utvärdering brukar medicinkliniken vara problembarnet, med hög press, lite handledning och många hyrdoktorer. I vår senaste utvärdering kan jag inte se att kirurgen har någon speciell nedgång, så därför måste vi titta jättenoga på vad det beror på.

Dessa toppar listan

Topp 5 i AT-rankingen (fjolårets placering inom parentes)

1. Avesta lasarett (1)

2. Sjukhuset Arvika (31)

3. Kiruna sjukhus (3)

4. Blekingesjukhuset Karlskrona (6)

5. Skaraborgs sjukhus Lidköping (5)

Botten 5:

63. Trelleborgs lasarett (70)
63. Alingsås lasarett (27)

65. Helsingborgs lasarett (58)

66. Lasarettet Enköping (63)

67. Nyköpings lasarett (49)

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev