Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avgaser ger syrebrist i hjärtat

Publicerad: 13 september 2007, 09:08

Att bilavgaser ökar risken för hjärt-kärlproblem är känt sedan tidigare. Nu visar forskare i Umeå och Edinburgh, Storbritannien, för första gången att avgaserna ökar syrebristen i hjärtat och försämrar den propplösande förmågan.


I en dubbelblind, randomiserad studie deltog 20 män som tidigare hade haft hjärtinfarkt. I två omgångar fick de omväxlande cykla på träningscykel och vila i en speciell lokal. Hälften av männen fick andas ren luft och hälften utsattes för utspädda dieselavgaser.

Hjärtfrekvensen ökade under cyklingen hos männen i båda grupperna. Syrebristen, ischemin, i hjärtmuskeln undersöktes genom att männen övervakades med EKG. Det visade sig att de som utsattes för avgaser hade en större sänkning av ST-segmentet, vilket innebär en ökad ischemisk belastning. Dessutom hade dessa män en lägre frisättning av det blodproppslösande enzymet tPA.

Forskarnas slutsats är att dieselavgaser ökar den ischemiska belastningen på hjärtat och hämmar kroppens blodproppslösande system hos redan hjärtsjuka män. Detta kan delvis förklara att bilavgaser ökar risken för allvarliga hjärt-kärlproblem som hjärtinfarkt och stroke.      New England Journal of Medicine 2007; 357: 1075-1082

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News