Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Avgöranden måste komma snabbare”

Publicerad: 15 oktober 2014, 13:55

Det ordnade införandet av nya läkemedel ska bli tydligare och öppnare, framhöll Jan Liliemark när han talade under Läkemedelsmarknadsdagen.


I snart tre år har projektet med ordnat införande av läkemedel i sjukvården pågått och i dag är det en del av den nationella läkemedelsstrategin.

I dag, onsdag, talade Jan Liliemark, professor vid SBU och projektledare för ordnat införande vid SKL, på Läkemedelsmarknadsdagen om var projektet står i dag. Han berättade bland annat att en ny webbplats har lanserats där man ska kunna hitta information om införandet av nya läkemedel i sjukvården. Han berättade också att den feedback som hittills har kommit till stor del har handlat om en önskan om större öppenhet och tydlighet.

– Det har efterlysts hela tiden och det är något som vi verkligen har tagit till oss, webbplatsen är ett sätt att hantera det, sade Jan Liliemark.

Ett annat steg för att öka tydligheten är att arbeta med utformningen av rekommendationerna.

– Vi ska arbeta mycket med att skriva tydligare rekommendationer. Vi ska inte bara redogöra vad vi har kommit fram till utan också hur vi har kommit fram till olika slutsatser.

Ett syfte med projektet är att sjukvården snabbare ska kunna ta del av nya läkemedel. Men Jan Liliemark betonade att det är avgörandet om ett läkemedel ska rekommenderas som ska ske snabbare.

– Allting ska inte införas, men avgöranden måste komma snabbare. Det får inte vara som det har varit förut att det har dröjt ett halvår, ett år eller ännu längre efter marknadsgodkännande innan landstingen har bestämt sig om läkemedlet ska rekommenderas eller inte.

De modeller som Jan Liliemark presenterade bygger på att mycket sker parallellt.

– Man behöver till exempel inte ha hela den hälsoekonomiska utredningen klar innan man börjar tala om pris med företagen. Det här kan ske parallellt och då sparar vi tid. Landstingen kan också börja tidigt med att se över hur de ska betala för läkemedel när de väl kommer ut på marknaden. Även införandet och själva uppföljningen kan man planera i förväg.

Relaterat material

Så ska läkemedel föras in snabbare och rättvisare

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev