Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Avknoppning av IT och prismodell granskas av RR

Publicerad: 17 maj 2010, 12:42

Riksrevisionens emotsedda granskning av omregleringen blir något försenad. Myndigheten tittar bland annat på hur den så kallade övergångslösningen hanterats.


Riksrevisionen, RR, granskar på eget initiativ, som Dagens Apotek rapporterat tidigare, vissa av de statliga åtgärder som genomförts med anledning av omregleringen.

– Vi hade först hoppats vara klara i början av juni men nu står det klart att vi kommer att bli färdiga i slutet av den månaden, säger Monica Rupprecht Hjort, projektledare på Riksrevisionen.

Granskningen fokuserar framför allt på förberedelsearbetet och hur regeringens åtgärder varit utformade, snarare än själva genomförandet.

Bakgrunden till granskningen är att RR i en förstudie identifierade vissa problem som kan försvåra möjligheterna till att reformen når sina mål.

RR betraktar dock förstudien som arbetsmaterial och den är därför inte offentlig.

Monica Rupprecht Hjort berättar emellertid för Dagens Apotek om några av de möjligt problematiska områden som granskats närmare. Dessa är:

» Delar av prismodellen.

» Omstruktureringsbolagets arbetsuppgifter och dess konsekvenser för reformens måluppfyllelse.

» Hur tillsynsorganisationen har utformats.

» Apotekens Service AB:s roll.

RR berör dock inte själva försäljningen av apotek.

En omdebatterad fråga har varit Apoteket AB:s prissättning av den så kallade IT-övergångslösningen, som på regeringens uppdrag har gjorts tillgänglig för privata aktörer.

Enligt kritiker har det höga priset på övergångslösningen gjort det omöjligt för enskilda entreprenörer att införskaffa IT-stödet, som alltjämt är det enda godkända alternativet som kan användas av småföretagare.

Granskar ni detta?

– Ja, det gör vi, vi har tittat på hur avskiljandet av infrastruktur från Apoteket AB gått till, säger Monica Rupprecht Hjort.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev