Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avknoppning inte tillåtet

Publicerad: 2 maj 2008, 09:02

Personal som vill ta över exempelvis en vårdcentral måste betala ett marknadsmässigt pris. Det slår Statskontoret fast i en ny utredning


Avknoppning inom sjukvården, det vill säga att personal vid en vårdenhet tar över verksamheten från landstinget, är något som uppmuntrats av den borgerliga alliansregeringen.

I exempelvis Stockholms läns landsting har avknoppningarna vållat skarp politisk debatt, då personal fått ta över verksamhet för vad kritikerna menar alltför låga priser.

Vänsteroppositionen i landstinget har hävdat att offentliga värden reas ut.

Nu konstaterar Statskontoret, efter att på regeringens uppdrag ha utrett frågan, att oppositionen i Stockholm har rätt.

Statskontoret slår fast att landsting och kommuner inte får gynna de anställda när en offentligt driven verksamhet ska säljas. En försäljning måste alltid ske till marknadspris i ett öppet anbudsförfarande, konstateras i utredningen.

Samma slutsats drog även Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, när organisationen för ett par månader sedan granskade frågan.

Statskontoret skriver att själva begreppet  avknoppning  egentligen saknar både rättslig och praktisk innebörd. Det handlar alltid om en form av privatisering av offentlig verksamhet när exempelvis en vårdcentral säljs ut, och något särskilt gynnande av någon, personal eller inte, är förbjudet.

Ett landsting är enligt flera paragrafer i såväl kommunallagen som EG-rätten tvunget till att alltid söka få högsta möjliga pris för en verksamhet som säljs på den privata marknaden, slår Statskontoret fast.

Läs hela utredningen på Statskontorets hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev